Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Rożki z serem i rodzynkami

I kto by pomyślał, że w pierwszej wersji
 to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;)
 ale w domu zabrakło mi mąki.
Na szczęście było ciasto francuskie.

Bardzo proste w wykonaniu.
I przepyszne :)
Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach...
Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła.
Zrobiłam z białym serem i rodzynkami.



  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 20 dag białego sera
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
  • cukier puder do posypania
Ciasto rozmroziłam, rozwinęłam, pokroiłam na kwadraty (wyszło mi 12 sztuk).
Ser zmiksowałam z jajkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec wsypałam garść rodzynek i wymiesząlam łyżką.
Nakładałam na każdy kwadracik, składałam po przekątnej i dociskałam boki widelcem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 15 minut.

Posypałam cukrem pudrem i viola!

 

5 komentarzy:

  1. co dla fanów białego sera:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10/11/11

    to już wiem, co zrobię zaraz z resztek sera, które mi zostały z sernika... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczne, wiec chwytam kilka i zmykam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy22/10/15

    Właśnie upiekłam. Przepyszne :) Polecam w 100% . Ja upiekłam z ciasta francuskiego świeżego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to taki stary przepis, o którym już zapomniałam. A przy nim tak niewiele roboty jest :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger