Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Babeczki z mascarpone, jeżynami, malinami...

Skąd wziąć jeżyny w mieście?
Kiedyś nie miałam z tym kłopotu, jeżyny rosły 200 m od mojego domu.
Obok obecnego nie rosną... a nawet gdyby rosły to raczej bym ich nie zjadła ;)
Całą rodziną wyruszyliśmy więc na targowisko w poszukiwaniu tych cudownych, trochę dzikich owoców. Były tylko na jednym stoisku. 





Ciasto:
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 15 dag miękkiego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagniotłam ciasto, wyłożyłam nim formy do tartaletek, nakłułam widelcem spody i piekłam ok. 15-20 min. w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Masa:
  • 200 - 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
Utarłam serek z cukrem pudrem, wykładałam łyżeczką na upieczone spody.
Udekorowałam jeżynami i malinami.

To naprawdę prosty i bardzo smaczny deser :)
I jaki fotogeniczny ;)





4 komentarze:

  1. krzyczę i kopię!
    bo nie mogę się rozkoszowac takimi babeczkami.
    ale już ja to zmienię!
    cudowne, urocze i przepyszne!!

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie będę ukrywać, smakowały mi wyjątkowo :)
    już mam plan je powtorzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy20/6/14

    Hello there! This article couldn't be written any better!

    Looking through this article reminds me of my previous roommate!
    He constantly kept talking about this. I am going to forward this post to him.
    Fairly certain he'll have a very good read. I appreciate you for sharing!


    Also visit my blog :: daftar makanan diet sehat

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger