Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Makaron z tuńczykiem, fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Pomysł na naprawdę błyskawiczny obiad.
Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie makaronu ;)

Najpierw miałam ochotę na sałatkę z tuńczykiem, też z makaronem, ale później pomyślałam, ze skoro nie mam pomysłu na obiad to może sałatkę zamienię w ciepłe danie?



Składniki, proporcje wg uznania:

  • makaron kokardki
  • kawałki tuńczyka w oleju (zawsze uważnie czytam, bo rozdrobnionego tuńczyka nie trawię)
  • pół puszki zielonego groszku
  • zielona fasolka szparagowa (świeża, mrożona luz z puszki)
  • starty żółty ser
  • sól, pieprz
  • ew. oliwa z oliwek lub olej, jeśli tuńczyk jest w sosie własnym.
Przygotowanie jest banalne.
 Ugotowałam makaron al dente, do odcedzonego dodałam tuńczyka, groszek, fasolkę i starty żólty ser. Wszystko razem wymieszałam.

Można podawać od razu, a można też dodatkowo zapiec w naczyniu żaroodpornym. 
Wybrałam drugą opcję, na wierzch starłam dodatkowa porcję sera i zapiekłam w piekarniku.
Podałam z pieczywem czosnkowym :)

 


1 komentarz:

  1. Też wybrałabym drugą opcję;) Lubię takie ekspresowe dania:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger