Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Gofry kakaowe z truskawkami


Ostatnia chwila na truskawki. W tym roku mogę powiedzieć: najadłam się na zapas i zaspokoiłam wszystkie truskawkowe zachcianki! Truskawki były same, gniecione widelcem, były koktajle, pierogi, knedle, naleśniki. Było ciasto z truskawkami, truskawki w sałatce i kanapki z truskawkami. Można zakończyć sezon goframi. 

Przepis na gofry mam jeden i na nim bazuję. Podstawowy to TEN. Z książeczki, która była dołączona do takiego urządzenia 3w1, co to ma wymienne wkładki. Nie mam żadnej profesjonalnej gofrownicy, a gofry wychodzą mi jak marzenie :) Tylko trzeba się trochę na nie naczekać, bo upieczenie dwóch zajmuje 10 minut. 

Pierwsze idą więc od razu do zjedzenia, bo przecież spokoju by mi nie dali, gdybym zaczęła robić gofry, a później zdjęcia. A tak dwa na zapchanie i później mogą spokojnie czekać. O dzieciach tu piszę, oczywiście. 

Do gofrów, naleśników czy ciasta pierogowego z dodatkiem kakao bardzo mi pasują owoce czerwone, a truskawki przede wszystkim. Niby nic, trochę kakao, a zmiana w smaku ogromna. Teraz czekam na jagody, a zaraz po jagodach na śliwki!


Składniki: 
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej (ok. 260 g)
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 1/3 szklanki oleju (80 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka (białka osobno)
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania gofrownicy
dodatki: 
  • truskawki
  • biała czekolada (roztopiona w kąpieli wodnej) 
  • bita śmietana
  • pistacje 
Przygotowanie: 
  1. Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy je do szklanej miski. 
  2. W osobnej, większej misce miksujemy na gładką masę pozostałe składniki, tj. mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, mleko, olej, cukier, żółtka i szczyptę soli. 
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. 
  4. Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy wewnątrz olejem. 
  5. Wlewamy ciasto i pieczemy przez 10 minut (ten czas dotyczy gofrownic o słabszej mocy, ja mam taką 3w1 z opiekaczem i naprawdę daje radę). 
  6. Przed pieczeniem kolejnych gofrów nie ma potrzeby smarowania gofrownicy olejem, wystarczy jeden raz przed pierwszym gofrem. 
  7. Podajemy z truskawkami, bitą śmietaną, roztopioną białą czekoladą i posypujemy posiekanymi pistacjami. 
  8. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © bistro mama , Blogger