Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Klopsiki z młodą kapustą

klopsiki z młodą kapustą

Połowa maja właśnie za nami... Jak co roku w maju dopadają mnie myśli, że jeszcze tylko trzy miesiące cieszenia się słońcem (a i to nigdy nie wiadomo, co tam pogoda ma w planach), które mijają za szybko. Ani się człowiek obróci, a już jest z powrotem w jesiennych czterech literach i znowu czeka na wiosnę.

I choć tego słońca i wiosennej pogody jak na lekarstwo w tym roku, to na talerzu być musi to samo co roku. Młoda kapustka! Młode ziemniaki, szparagi, sadzone jajko i ciasto z rabarbarem. Rzodkiewka z twarożkiem, kalarepka, a za chwilę truskawki. Ta pierwsza kapusta u mnie jest zawsze klasyczna, duszona na maśle, z dużą ilością koperku, czasami z dodatkiem boczku. Do tego młode ziemniaki i delikatne klopsiki, bo z mięsa indyczego. 

Gdybyście jednak chcieli spróbować podobnego dania, ale w wersji bardziej egzotycznej, to zapraszam po przepis na młodą kapustę z mlekiem kokosowym i klopsiki w sezamie (TUTAJ).  Osoby, które spróbowały, piszą, że warto! 

klopsiki z indyka

Klopsiki:
na ok. 20 sztuk

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody lub mleka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • do obtoczenia: ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • do smażenia: olej i masło (pół na pół)
Przygotowanie:
  1. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, cebulę startą na drobnej tarce, przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i przyprawy. 
  2. Formujemy kulki o wielkości piłeczki do ping ponga i każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z masłem na złoty kolor z każdej strony. 
Młoda kapusta:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz
  • mielony kminek
Przygotowanie:
  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Płuczemy i szatkujemy w wąskie paski. 
  2. W dużym garnku (surowej kapusty jest całkiem sporo, ubywa jej objętości w trakcie duszenia), topimy 100 g masła, dodajemy poszatkowaną kapustę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Podlewamy całość wodą. 
  3. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sporą ilością mielonego kminku. 
  4. Na końcu dodajemy posiekany cały pęczek koperku. 
  5. Do kapusty wrzucamy klopsiki i razem podgrzewamy. 
  6. Podajemy z młodymi ziemniakami. 
  7. Smacznego!
klopsiki z indyka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger