Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Drożdżowe z orzechami

drożdzowe z orzechami

Na pewno znacie cinnamon rollsy. To jest więc jeden taki wielki rolls, ale bez cynamonu. Ciasto to samo, co na brioszkę, ale w środku z dodatkiem sporej ilości masła i orzechów nerkowca. Takie miałam akurat w domu i je wykorzystałam. Są miękkie i jednocześnie kruche, ale można użyć każdych innych. Albo migdałów. 

W ostatnim czasie fascynuje mnie o wiele bardziej aparat fotograficzny niż proces gotowania. Tego mam momentami po dziurki w nosie. I piszę to ja, która zawsze mówiła, że gotowanie to czas relaksu, czas dla mnie i pitu pitu :)  

Tak więc odnajduję teraz przyjemność w fotografii. Tło podwieszam z tyłu do wieszaka w kuchni, który teoretycznie miał być na zioła. Najczęściej kładę na blacie stare deski (przywiezione przez kolegę z Głubczyc, z rozbiórki starej stodoły, najlepsze tło jakie mam!) albo inne tła, których trochę przez ostatnie lata uzbierałam. Z lewej strony ustawiam czarne tło. Te wszystkie akcesoria muszę najpierw znieść do kuchni z garderoby... Pokażę kiedyś tak zwany backstage :) Z prawej lekko przysłaniam roletę w oknie. Aparat stawiam na statywie, robię kilka zdjęć próbnych i włączam funkcję samowyzwalacza. W telefonie mam aplikację zsynchronizowaną z aparatem. Telefon mam przy sobie i widzę podgląd zdjęcia na ekranie. Klikam "zrób zdjęcie" i mam dwie sekundy na posypanie ciasta cukrem pudrem. Dużo przygotowań, jeszcze więcej sprzątania. 

Czasami się zastanawiam, jak kiedyś dzieci będą wspominały to moje hobby... czy będę matką- pasjonatką, która robiła bałagan i ustawiała wszystkie akcesoria pod te swoje zdjęcia czy matką - zołzą, która nie pozwalała nic zjeść, zanim zdjęcie nie zostanie zrobione. 

ciasto drożdżowe


Składniki:
forma o średnicy ok. 18 cm

  • 180 ml mleka 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 90 g cukru 
  • 260 g mąki pszennej 
  • 80 g roztopionego masła 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 
oraz:
  • 80 g masła
  • 150 g orzechów (miałam orzechy nerkowca) 
  • 2-3 łyżki brązowego cukru 
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia.
  2. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę, do tzw. białości. 
  3. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy utartą masę jajeczną, rozczyn, roztopione masło i sól. 
  4. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Nie powinno kleić się do rąk (w razie potrzeby podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy). 
  5. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 
  6. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, posypując stolnicę mąką. Na cieście rozsmarowujemy miękkie masło wymieszane z posiekanymi orzechami i cukrem. Zawijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i rozcinamy (również wzdłuż) rulon na dwie części. 
  7. Podnosimy jedną część i układamy w wysmarowanej masłem formie, zwijając jak spiralę. Dodajemy na wierzch drugą część w ten sam sposób, starając się, aby nacięta część wystawała bardziej na zewnątrz.   
  8. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. 
  9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni.
  10. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 
  11. Smacznego!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © bistro mama , Blogger