Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Orzeszki

orzeszki

Orzeszki to smak dzieciństwa. Kojarzę je bardziej ze weselami niż z Bożym Narodzeniem, stały na stole wśród innych ciasteczek i kusiły swoim kształtem. Smak ich jest niezapomniany, ciasto kruche i krem maślany, często z orzechami w środku. 

Foremki kupiłam w sklepie internetowym wiosną tego roku, ale dopiero niedawno wykorzystałam po raz pierwszy. Zrobiłam jednak jeden błąd - kupiłam jedno opakowanie, a w opakowaniu jest 10 foremek, co oznacza, że jednorazowo w piekarniku mogę upiec jednocześnie zaledwie 5 ciasteczek. Zabawy miałam więc trochę, bo wyciągałam gorące, musiały wystygnąć i dopiero po chwili mogłam piec kolejne. Jeśli więc zamierzacie kupić foremki - to polecam od razu większą ilość, aby za jednym razem móc upiec więcej. 

Są jeszcze takie specjalne patelnie, jednak nie miałam z nimi do czynienia i ciężko mi powiedzieć jak się sprawdzają. Są też formy silikonowe i coś jak gofrownice, ale ich też nie testowałam. Te moje foremki kosztują grosze i też dają radę, orzeszki piecze się na tyle rzadko, że spokojnie wystarczą te zwykłe metalowe. 

Krem zrobiłam z masła, kajmaku, mleka w proszku i mielonych orzechów. Bomba kaloryczna straszna. STRASZNA. Ale jaka dobra... :) 


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła
  • 1 jajko 
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane schłodzone masło i resztę składników.  Wyrabiamy jednolite i dość elastyczne ciasto. 
  2. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. 
  3. Następnie odkrawamy po kawałku, rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm grubości i okrągłą foremką wycinamy kółka. 
  4. Foremki przed pierwszym pieczeniem lekko nacieramy w środku olejem i dociskamy ciasto (po jednym kółku na pół orzeszka). 
  5. Foremki z ciastem umieszczamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. 
  6. Upieczone orzeszki przekładamy do miski lub na kratkę, a czynności z pieczeniem powtarzamy do momentu, aż skończy się nam ciasto. 
Składniki na krem:
  • 200 g masła
  • 200 g masy kajmakowej 
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 
  • ew. 3-4 łyżki mleka w proszku
Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy i dodajemy po jednej łyżce masę kajmakową, a następnie mielone orzechy i ew. mleko w proszku. 
  2. Kremem napełniamy jedną połówkę, zamykamy orzeszka drugą. Orzeszki odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce, aby masa stężała. 
  3. Posypujemy cukrem pudrem. 
  4. Smacznego!
ciastka orzeszki

orzeszki przepis

2 komentarze:

  1. Anonimowy21/12/20

    Ja serdecznie polecam kupić taką starą formę, na kuchenkę gazową. Robi się szybko i zdecydowanie wygodniej niż w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno, bo z tymi 10 połówkami to się trochę narobiłam :))

      Usuń

Copyright © bistro mama , Blogger