Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta z zielonymi szparagami i boczkiem

Tarta ze szparagami

No jak maj bez szparagów? No jak? Trzeba się nimi nacieszyć, póki są, bo sezon wiadomo - krótki. Była już zupa z białych szparagów, bo w sumie inaczej ich nie podaję. Bywają gorzkie i łykowate, a w zupie zawsze dobrze wyjdą. 

Najlepsze wg mnie są zielone, cieniutkie, choć nie mam na to wielkiego wpływu, bo zakupy spożywcze robi mąż ;) Na pewno jeszcze przed nami risotto ze szparagami i szparagi w boczku. To takie klasyki, które w maju zjeść trzeba :) 

Klikając TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na szparagowe przepisy. 

A następne w kolejce truskawki! Jeszcze nie jadłam w tym sezonie, ale coś czuję, że zmieni się to w nadchodzący weekend :) 



Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka lub 1 jajko 
  • 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. 
  2. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi.
  3. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st.
Składniki na ciasto:
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 ml) 
  • 2 jajka
  • ok. 100 g wędzonego boczku 
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki.
  2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
  3. Jogurt mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy boczek i mieszamy. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. 
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa jogurtowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno.
  5. Smacznego!
Tarta z zielonymi szparagami


Tarta ze szparagami

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © bistro mama , Blogger