Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pizza Prosciutto z rukolą



Kilka tygodni temu, w piękny słoneczny, choć trochę wietrzny dzień, poszliśmy na spacer, a na koniec spaceru do Pizzy Hut. Najpierw był plan, żeby pizzę zrobić w domu, ale zanim pizza wyskoczyłaby na stół, umarlibyśmy wszyscy z głodu. 

Śmiem przypuszczać, że była to nasza ostatnia wizyta w Pizza Hut. Dawno nie byliśmy, a kiedyś to przecież była najlepsza i najdroższa sieciowa pizzeria. I w sumie nic się nie zmieniło, nasza ulubiona Supreme smakuje dokładnie tak samo jak kilkanaście lat temu. A w barze sałatkowym dalej jest moja ulubiona sałatka z ziemniaków i czerwonej cebuli. Ale zmieniło się jedno. Nasze gusta.

Lubimy cienkie i chrupiące ciasto. Przyzwyczailiśmy się do domowego sosu pomidorowego. Do ulubionych składników. A od kiedy mam kamień do pieczenia pizzy, to przepadliśmy. Sporo osób pytało mnie o ten kamień, a więc kupiłam w Duce (link TUTAJ). Nie jest to ciągle pizza pieczona w piecu opalanym drewnem ;) Ale spód na kamieniu wychodzi naprawdę lepiej niż na specjalnej blaszce do pizzy (takiej z dziurkami). Też taką mam, stąd porównanie. 

Najczęściej pizzę robimy w sobotę, bo wtedy jest czas, dzieci nakładają swoje ulubione składniki. Pierwsza pizza najczęściej jest dla nich, a jej resztki i druga cała dla mnie i męża. I oto moja ulubiona pizza. Jak to powiedział kiedyś jeden z klientów włoskiej restauracji, patrząc na stół sąsiada: pan mi da to samo, tylko bez tego mlecza na wierzchu! A ja ten mlecz, czyli rukolę, uwielbiam i jeśli mam akurat w domu to sowicie nakładam na pizzę.


Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu, to kamień trzeba odpowiednio wcześniej mocno nagrzać. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni, ruszt wkładamy na najniższy stopień, a na ruszt kamień i nagrzewamy ok. 20 minut. Jeśli pieczemy na blaszce, to proponuję również ją wcześniej rozgrzać i na gorącą przełożyć pizzę (najlepiej samo ciasto, a dopiero na blaszce lub na kamieniu, szybko sos i resztę składników). 

W tym czasie przygotowujemy ciasto na pizzę. 

Składniki na ciasto:
na 1 pizzę
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki wody
  • 270 g mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

  1. Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. 
  2. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. 
  3. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy (lub rozciągamy rękami) i przenosimy na gorący kamień lub blaszkę. 

Składniki na sos pomidorowy:
  • 4-5 łyżek passaty pomidorowej 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • suszone oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ew. ostra papryka
Przygotowanie:
  1. W miseczce mieszamy passatę z koncentratem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dodajemy oregano i ew. przyprawiamy wg uznania. 
  2. Sos rozprowadzamy równo na cieście.

Dodatki:
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • kilka plastrów prosciutto lub innej surowej podsuszanej szynki 
  • oregano
  • kilka plasterków parmezanu lub grana padano 
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • rukola
Przygotowanie:

  1. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubszych oczkach i rozprowadzamy na bazie pomidorowej.
  2. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 st. i po 3-4 minutach dodajemy porwane na mniejsze kawałki prosciutto. 
  3. Pieczemy kolejne 6 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa. Pamiętamy jednak, że piekarnik piekarnikowi nierówny i najlepiej po upływie 8 minut sprawdzić - być może jest już gotowa, a być może potrzebuje kilku minut dłużej. 
  4. Wyciągamy z piekarnika i na gorącą pizzę układamy rukolę, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i kawałki parmezanu.
  5. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © bistro mama , Blogger