Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 28 maja 2019

Pęczotto ze szparagami

pęczotto

Nie zachęcę Was do tego dania, kiedy napiszę, że Hania dziobiąc obiad widelcem, powiedziała: mamo, w tym pęczotto jak to powiedziałaś, dobre jest... dobre jest... NIC!!!

Cóż, o gustach się nie dyskutuje. Jeszcze kiedyś zrozumie. Pozostaje mi cieszyć się, że takie obiady zaczął jeść mój mąż, choć i tak najbardziej cieszy się z polskiego klasyka, to jest sztuki mięsa, ziemniaków i surówki. 


W sumie to wcale mu się nie dziwię, bo sama nie pogardzę. A najbardziej lubię mięsko w sosiku u teściowej. Sama takiego nie umiem i mimo wielu starań, i wiary w to, że w końcu się udało, na końcu i tak słyszę, że u babci lepsze :) 

Robię więc to, czego babcia nie umie i nie mają nic do gadania. A maj właśnie się kończy, a wraz z nim sezon na szparagi. Przychodź czerwcu i przynieś truskawki!

pęczotto

Składniki:
  • 250 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 500 ml rosołu 
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 20 g masła
  • 100 g parmezanu (lub pecorino, grana padano)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ok. 100 g mrożonego groszku
Przygotowanie:
  1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki (lub łamiemy). Kroimy na ok. 1 cm plastry. Główki zostawiamy całe. 
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na zloty kolor. Robimy na większej patelni, najlepiej o wysokich brzegach. 
  3. Do podsmażonej cebulki dosypujemy kaszę i dusimy ok. 3 minut, ciągle mieszając. 
  4. Dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu w sumie ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 
  5. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojone łodygi szparagów i mrożony groszek. 
  6. Gotujemy dalej, uważając aby pęczotto się nie przypaliło. 
  7. Po kolejnych 10 minutach sprawdzamy czy kasza jest miękka, jeśli nie - pozostawiamy jeszcze na ogniu przez kilka minut. Pod sam koniec dodajemy główki szparagów. 
  8. Kiedy kasza zmięknie, dodajemy masło i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  9. Podajemy od razu.  
  10. Smacznego!
pęczotto ze szparagami

5 komentarzy:

  1. Wygląda na mega kremowe, idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wiem co dziś na obiad 😀 Uwielbiamy szparagi

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam 😀 Wszytko zjedzone. Moja 4,5 latka zjadła kaszę ze smakiem wybierała szparagi i fasolkę szparagową zielona( nie było mrożonego groszku w Lidlu) ale było pycha. Moje smaki i mąż nawet nie narzekał ze mięsa nie ma także przepis super Bistromama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja Daria coś nie zapisało mojego imienia :)

      Usuń
    2. Daria, bardzo się cieszę :)) Takie odzew to miód na serce :*

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook