Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zupa gulaszowa

zupa węgierska

Prawie w każdy piątek siadam z kartką i mówię:
- SŁUCHAM. Słucham waszych propozycji na weekendowe obiady. 
I słyszę:
- pizza
- ryż z truskawkami
- gulasz!

Dla odmiany więc zupa gulaszowa. Takie danie jednogarnkowe, sycące, bez większej roboty. Jedynie potrzeba trochę czasu, żeby mięso zmiękło. Piszę "mięso" i czuję, że używam jednego ze słów bardzo passe. A na zdjęciach obok zupy leży chleb. Kolejne zło naszych czasów.

Nasze babcie, zanim ukroiły piętkę, robiły na bochenku znak krzyża. Kiedy chleb upadł na podłogę, podnosiły i całowały. Moim maluchem woziłam pszenicę do młyna i wracałyśmy z mamą z workiem mąki. Dziś ani mąka ta sama, ani chleb nie ten. Ale miłość do chleba mi została. Najbardziej lubię na śniadanie, jeszcze w domu. Nie przepadam za to za kanapkami do pracy, a wieczorem jem chleb bardzo rzadko. 

Z mięsa też nie zrezygnowałam. Jemy na pewno rzadziej niż kiedyś, ale przynajmniej dwa razy w tygodniu jest na stole. Być może kogoś to oburza, kogoś obrażam fotografią zupy z kawałkiem mięsa, być może... Strach przyznać się do zjedzenia pączków w Tłusty Czwartek, ukręcenia ciasta na margarynie, użycia cukru waniliowego, bo zaraz ktoś wyłapie, że to wanilina a nie żadna wanilia.

Po "złotych myślach" wracamy na ziemię. Gulasz uwielbiam. Podobnie rzecz ma się z tą zupą. A magicznym składnikiem jest mielony kminek. Ja, wróg kminku, sypię go w wersji mielonej bez opamiętania. Im więcej, tym lepiej. Dzieci nie widzą, nie wiedzą, a zupę tak przyprawioną uwielbiają.

gulasz zupa


Składniki:
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • ok. 2 l wody
  • 1 cebula
  • 1czerwona papryka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy:
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku 
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • sól i pieprz
  • natka pietruszki/kolendra
 Przygotowanie:
  1. Mięso kroimy w kostkę ok. 2x2 cm, oprószamy mąką. W głębszym rondlu rozgrzewamy mocno olej i podsmażamy na nim mięso ok. 4-5 minut. 
  2. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez kolejne kilka minut, aż cebula się zeszkli. 
  3. Dolewamy wodę, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny. 
  4. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę lub paski paprykę i gotujemy do momentu, aż zmięknie. 
  5. Przyprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Nie żałujemy papryki, zupa powinna być pikantna.
  6. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendry. 
  7. Smacznego!
gulasz

2 komentarze:

  1. mmmm wygląda apetycznie :) a co do "złotych myśli" - nie dajmy się zwariować. Dobry chleb jest zawsze dobry :) tak jak i cała reszta :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger