Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 9 grudnia 2018

Kostka brukowa

kostka brukowa wg Nigelli
Poprosiłam w tym roku Hanię, żeby zrobiła mi kalendarz na grudzień. Taką jedną kartkę formatu A3, którą powiesiłam na lodówce i tam sobie wpisuję wszystkie zadania do wykonania. Bo jak wiecie, grudzień to śmiga raz dwa.. jeszcze w listopadzie  irytujemy się, że już można kupić ozdoby choinkowe, w sklepach gra świąteczna muzyka, a tu nagle szast prast i zostają nam dwa tygodnie do świąt. 
Rozpisałam więc w tym roku dokładnie, co i kiedy, a oprócz wszystkich świątecznych atrakcji typu jarmark w szkole, przedstawienie w przedszkolu, zabawa mikołajkowa, dochodzą nam imprezy rodzinne, czyli imieniny teściowej i imieniny oraz urodziny męża. Na razie nic nie zawaliłam...

Ale o dreszcz na plecach mnie przyprawia, a raczej przyprawiał do dziś, jarmark w szkole... Hania ma zrobić coś od siebie (najprawdopodobniej bałwanki ze skarpetek) i obiecała, że mama też coś przygotuje. Aaaa, a myślałam, że w tym roku mi się (dosłownie) upiecze, bo w tym samym prawie czasie muszę przygotować "coś" dla męża do pracy na 30 osób.  

Zaczęłam obmyślać co by tu zrobić, żeby się nie narobić, a jednak zrobić. Nie podejmę się choinek z piernika, a tym bardziej domków. I przypomniałam sobie kostkę brukową Nigelli! robiłyśmy ją już w tym roku, jak dobrze pamiętam to w lutym. I zrobię ją właśnie na jarmark! Zamiast jednak kroić całość na kawałki, zrobimy okrągłe mini-wersje i posypiemy świątecznymi posypkami. W każdą "kostkę" wetkniemy patyczek od lizaka, całość zawiniemy w celofan i przewiążemy wstążeczką. Efekt pokażę oczywiście na FB i na IG :) 

Oryginalny przepis na Christmas Rocky Road wg Nigelli Lawson znajdziecie TUTAJ.
 

kostka brukowa


Składniki:
na blaszkę o wymiarach 21x21 (do pokrojenia na ok. 12 lub 16 kawałków)
  • 125 g masła
  • 300 g czekolady(wg upodobań, u mnie 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 10 szt. ciasteczek (np. petit beurre)
  • pianki marshmallows (tak naprawdę wg uznania, ponieważ są różne, ok 100-150 g)
  • ew. cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. W rondelku topimy masło i czekoladę (powolutku i na małym ogniu). Dodajemy miód lub syrop klonowy. 
  2. Ciasteczka kruszymy, pianki (jeśli nie są w wersji mini) kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do przestudzonej stopionej czekolady z masłem i mieszamy.  
  3. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, wygładzamy i i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  4. Kroimy na 16 mniejszych lub 12 większych kawałków. 
  5. Można oprószyć cukrem pudrem. 
  6. Smacznego!
kostka brukowa Nigella

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.