Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 13 listopada 2017

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym



Chciałabym wyjaśnić pewną sytuację. Nie wiem dlaczego, ale większość znajomych i nieznajomych myśli, że jak prowadzę kulinarny blog, to moje dzieci na śniadanie z uśmiechem na ustach chrupią jarmuż, do szkoły Hania zabiera domowy chleb pieczony na mące kasztanowej, przekładany pastą z anchois i suszonych pomidorów, po powrocie do domu serwuję dzieciom tajskie danie z trawą cytrynową, a one piszczą z radości i krzyczą: mamusiu jakie to wspaniałe!!!

Nie, nie i jeszcze raz nie! Ani one się tak nie cieszą, ani ja tak nie gotuję. Zdarza się, że mąż bierze kanapki z konserwą. Lubi tzw. gulasz angielski, ja niby udaję, że nie, nie, ale zawsze mu trochę zjem (no też lubię). Zdarza się, że kupuję w drodze do domu gotowe pierogi albo w sprawdzonej knajpie drugie danie na wynos, bo mamy w domu 30 minut na zrzut plecaka Hani i dalej na zajęcia. Drugie śniadania do szkoły to niemałe wyzwanie... Masło owszem, szynka nie - żadna. Ser żółty nie, ser biały - może być. Pomidorki koktajlowe - nigdy w życiu, ale rzodkiewka bardzo chętnie. Pasta jajeczna - mamo!!! Wiesz, że lubię, ale w domu a nie do szkoły! 

Zmierzam do tego, że ja po prostu lubię gotować. Gdyby tak nie było, miałabym chyba dziś depresję ;) Może w innych domach jest inaczej, nie wiem, nie bywam... Bo u nas często jest tak, że dogodzić całej czwórce jednym daniem, to cud prawdziwy i powinnam te dni na czerwono w kalendarzu kreślić. I ten dzień z zapiekanką grubo zakreślam! Wiedziałam, że spaghetti wciągnęliby nosem, może Franek by pomarudził, ale ostatecznie zjadłby. A tu taka niespodzianka! Jedli wszyscy i pytali czy zostało coś na jutro :)

Składniki:
na 4 porcje większe lub 6 mniejszych
  • ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego)
  • ok. 100 g startego żółtego sera
  • 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g startego sera pecorino 
  • 8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona)
  • ew. 1 suszona papryczka chilli
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione. 
  2. Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut). 
  3. Dodajemy starty ser pecorino, drobno posiekane liście bazylii, (ew.skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz wg uznania. 
Sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
Przygotowanie:
  1. Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę razem podsmażamy. 
  2. Wlewamy mleko i ciągle mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzamy do wrzenia.
  3. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu tak, aby był al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowo-mięsnym. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy startym żółtym serem. 

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. W razie potrzeby, gdy góra przypiecze się wcześniej, przykrywamy całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.