Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 2 kwietnia 2017

Wafle przekładane masą z mleka w proszku

 wafle z masą z mleka w proszku

Im więcej nowości w kulinariach, tym mocniej zamykam się w mojej skorupie. Czasami po coś sięgnę, spróbuję, poeksperymentuję. Kupię nowe, później o tym zapomnę i leży nieużywane - nasiona chia na przykład. Nie o to chodzi, że jestem uparta i zamknięta na nowe. Raczej im jestem starsza, tym bardziej doceniam i przywołuję nieskomplikowane smaki z rodzinnego domu. 

Andruty przekładane masą z dodatkiem mleka w proszku to klasyk jakich mało. No niech mi ktoś powie, że nie zna z rodzinnego domu, to nie uwierzę ;) Choć w moim rodzinnym domu masa z mlekiem pojawiła się dość późno, bo dopiero ja jako nastoletnia panna przyniosłam przepis od koleżanki, a wcześniej mama przekładała wafle kremem z masła, cukru pudru, żółtek i kakao. Dzisiaj mało kto odważyłby się poczęstować gości masą z surowymi żółtkami, ale 30 lat temu jajka mama miała od własnych kur, które biegały po blisko hektarowym podwórku i niewiele osób wtedy martwiło się ryzykiem wystąpienia salmonelli.

Jedną warstwę andruta mama zawsze przekładała dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyłam i ja - z braku laku - truskawkowym ;) Ale z czarnej porzeczki byłby lepszy. Masa klasyczna. Powrót do przeszłości. Następnym razem zrobię chleb ze śmietaną i cukrem.


Składniki:
  • 1 opakowanie wafli okrągłych lub kwadratowych (6 sztuk)
  • 150 ml mleka
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g pełnotłustego mleka w proszku, ok. 2,5 szklanki  (nie granulowanego)
  • 200 g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • dżem z czarnej porzeczki (malinowy lub inny)
Przygotowanie:
  1. Masło topimy, dodajemy cukier puder, mleko (płynne) i kakao. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Do gotującej się masy wsypujemy mleko w proszku i mieszamy, aby nie powstały grudki.
  3. Kiedy masa jest jednolita, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 15 minut, aby masa troszkę przestygła. Jeśli posmarujemy wafle gorącą masą, zrobią się gumowate.
  4. Przestygniętą masą smarujemy andruty, a środkową warstwę smarujemy dżemem. 
  5. Posmarowane wafle przygniatamy dość mocno i układamy na nich np. 2-3 książki. Zostawiamy na 2-3 godziny, aby masa dobrze zastygła. 
  6. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Anonimowy2/4/17

    Mówi się: z braku laku;) a poza tym wafle pychotka. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Literówka przecież zwykła :)

      Usuń
  2. Sentymentalne smaki! Ostatnio widziałam na ulicy pana, który niósł andruty, ale mi się takich wafli zachciało! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze jem takie w wersji kako+ plus wiórki kokosowe, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.