Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto z marcepanem - STOLLEN


Rok w rok, od kilku dobrych lat, piekłam przed świętami ciasto angielskie.  I co roku, rok w rok, rozdawałam to ciasto i sama jadłam, bo jak się okazało, moja rodzina wyjątkowo nierodzynkowa jest. Tylko każdemu jakoś tak nie wypadało powiedzieć ;) Ale jak już wiem, że rodzynki to niemały problem jednak jest, to postanowiłam sobie zaoszczędzić pracy, a innym sytuacji, w której nie wypada nie zjeść ;) 
Ale żebym się w grudniowe weekendy za bardzo nie nudziła, to zaplanowałam w tym roku upiec sama niemieckie ciasto z marcepanem, czyli popularne Stollen. Dzięki temu nie umyłam okien. Ale pocieszam się tym, że szybko robi się ciemno, a święta mają być deszczowe więc po co mi czyste okna ;)

Zostawiam ostatni przepis w tym roku i wracam w 2017. 
Rodzinnych, pachnących i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!


Składniki:
  • 200 g rodzynek (można dodać również suszone wiśnie)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 4 łyżki rumu lub brandy 
  • 225 ml mleka
  • 3 łyżki jasnego miodu
  • 85 g masła
  • 450 g mąki pszennej (plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu)
  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½  łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ soli
  • 1 duże jajko
  • 300g marcepanu
  • 1 jajko do posmarowania 
Przygotowanie:
  1. Rodzynki i skórkę pomarańczową (ew. suszone wiśnie) umieszczamy w misce i zalewamy rumem lub brandy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. 
  2. Przygotowujemy rozczyn: lekko podgrzewamy mleko i do ciepłego dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut, żeby rozczyn wyrósł. 
  3. Osobno topimy miód z masłem. 
  4. Na stolnicę przesiewamy mąkę, przyprawy i sól.Robimy w środku wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn, miód z masłem oraz wbijamy jajko. 
  5. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, dodajemy trochę więcej mąki. Na końcu dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę zagniatamy. (Ja niestety ten moment przegapiłam i wyrobiłam ciasto w robocie kuchennym razem z rodzynkami, przez co namoczone rodzynki roztarły się w cieście, pozostawiając jedynie aromat).
  6. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  7.  Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt (zdj. 1), z boku kładziemy 1/3 marcepana zrolowanej w wałek (zdj. 2) i zawijamy w ciasto (zdj. 3).
  8. Trzy wałki splatamy ze sobą jak warkocz (zdj. 4), zawijając końcówki pod spód. 
  9. Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
  10. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, a boki papieru do pieczenia zakładamy na górze nad ciastem i spinamy lub zszywamy zszywaczem. Dzięki temu ciasto nie rozrośnie się na boki podczas pieczenia.
  11. Pieczemy ok. 40-45 minut, ale po ok. 25 minutach rozszywamy papier i rozkładamy na boki, aby wierzch ciasta ładnie się zrumienił.
  12. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i odstawiamy do wystudzenia.
  13. Zimne ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem. 
  14. Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: BBC Good Food.

2 komentarze:

  1. Piękne ciasto! Rodzynki trochę je przyciemniły, ale na pewno jest pyszne. Kocham rodzynki i marcepan! Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta, rodzynki i cynamon :) Jakoś do głowy mi nie przyszło, żeby rodzynki dodać na samym końcu :) Pozdrawiam!

      Usuń

Copyright © bistro mama , Blogger