Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
Ciasto, które miało być tylko ciastem marchewkowym. A zostało ciastem marchewkowo-potrójniekokosowym. Kokos wylądował w kremie, a dzięki zmiksowaniu go na mączkę, krem był naprawdę kremowy. Kokosu nie pożałowałam też do samego ciasta i na sam koniec czym innym mogłam posypać ciasto, jak nie kokosem właśnie? 
Ciasto bardzo smakowało Hani, choć ona od kokosu zwykle z daleka. Batoniki Bounty mogą leżeć na wyciągnięcie ręki tuż obok jej łóżka i nie ruszy, tak tutaj aż byłam zdziwiona. To wszystko pewnie zasługa marchewki ;)
Polewa jest tradycyjna. Taka jak u mamy, u babci. W swoim zeszycie z przepisami z lat 90-tych mam kilkanaście przepisów na polewy, ale tylko ta jest wg mnie idealna. Łatwa, z kilku składników, idealnie tężejąca. Jeśli jednak z pewnych względów wolicie wersję bardziej współczesną to najlepiej roztopić czekoladę z dodatkiem niewielkiej ilości śmietany kremówki. 
Składniki na ciasto marchewkowe:
(na blaszkę o wymiarach ok. 21 x 31 cm - duża)
- 400 g mąki
 - 4 jajka
 - 200 g brązowego cukru
 - 225 ml oleju roślinnego
 - 400 g drobno startej marchewki
 - 100 g wiórków kokosowych (1 pełna szklanka)
 - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
 - po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta.
 - Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy startą marchewkę, kokos, imbir i delikatnie mieszamy.
 - Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki).
 - Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Pieczemy ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, sprawdzając patyczkiem czy nie jest w środku surowe. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia.
 - Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy wzdłuż na dwie części.
 
- 400 g serka śmietankowego (kanapkowego, użyłam "Mój ulubiony" z Wielunia)
 - 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
 - 150 g cukru pudru
 - 1 szklanka wiórków kokosowych
 
 Przygotowanie:
- Wiórki kokosowe miksujemy za pomocą blendera na mączkę.
 - W osobnej misce na wolnych obrotach delikatnie miksujemy masło z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym.
 - Do serka dodajemy mączkę kokosową, łączymy i takim kremem przekładamy ciasto.
 
Składniki na polewę:
- 80 g masła
 - 80 g cukru pudru
 - 2 łyżki kakao
 - 1 łyżka zimnej wody
 
- Wszystkie składniki wkładamy razem do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do roztopienia.
 - Cały czas mieszamy (polewa nie musi się zagotować), aż otrzymamy jednolitą polewę (nie musi się zagotować).
 - Tężejącą polewę wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
 - Smacznego!
 

Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJustyna- upiekłam:D pycha;D następnym razem chyba więcej tego kremu dam do środka;) Taki krem z sera robionego przez męża jeszcze lepiej smakuje;D Moja ekipa zajada się aż uszy się trzęsą:) Dziękuję, za ten przepis:) ps. poprzedni był mój, ale przez przypadek z nie tego konta co trzeba;)
OdpowiedzUsuńBaaaardzo się cieszę :) Dla mnie to ciasto to teraz nr 1 :) Pewnie do świąt i do piernika :)
Usuń