Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 2 grudnia 2015

Dorsz z kiszoną kapustą curry


Ryby bardzo lubię, ale przyrządzam je rzadko. Powód jest przede wszystkim jeden - zapach, który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę.

Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też na obiad codzienny, niedzielny, na wspólne grilowanie z przyjaciółmi, na małe przekąski od czasu do czasu. Oprócz pięknych zdjęć w książce, opis wykonania jest tak przystępny, że nic tylko gotować!

Zaznaczyłam sobie różowymi karteczkami te przepisy, które pójdą na pierwszy ogień. Dzisiaj przedstawiam Wam efekt dania numer jeden z rybą w roli głównej. Co prawda dorsz, a nie sandacz, ale w tym daniu bardziej chciałam zwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą rybę :)

Na warsztatach RYBY SĄ SUPER na Stawach Milickich, przygotowaliśmy (za namową jednego z kucharzy) kiszoną kapustę curry na mleku kokosowym. Podaliśmy ją z burgerem rybnym, a po powrocie do domu znalazłam przepis w książce i z przyjemnością dzielę się nim z Wami! Bo naprawdę wart jest uwagi!

Książka „Ryby są super” będzie dostępna w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 zł. Po zebraniu naklejek należy dopłacić w kasie sklepu 1 grosz i odebrać swoją książkę „Ryby są super”. Szczegóły dotyczące promocji będą dostępne na stronie www.lidl.pl. Akcja trwa od dnia 23 listopada 2015 r. do dnia 24 grudnia 2015 r. lub do wyczerpania zapasów.  - See more at: http://www.bistromama.pl/2015/11/ksiazka-ryby-sa-super-czyli-przepisy.html#mor

Sandacz: 
  • 600 g płatów sandacza lub dorsza (wyjętych z lodówki 20 minut przed rozpoczęciem gotowania)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia 
  • 8 gałązek świeżego majeranku (dałam suszony)
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 80 g schłodzonego masła
Przygotowanie:
  1. Płaty sandacza lub dorsza myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Następnie oprószamy delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. 
  3. Po przełożeniu płatów na patelnię dodajemy gałązki majeranku, pokrojony czosnek, skórkę z cytryny i schłodzone masło. 
  4. Zmniejszamy ogień, by masło się nie paliło, a powstałą pianą z masła polewamy rybę.
  5. Jeśli płaty ryby są bardzo grube, smażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło.
Kiszona kapusta curry:
  •  2 szalotki, drobno pokrojone 1 średnia cebula
  •  ząbek czosnku, posiekany 
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka curry w proszku 
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 150ml mleczka kokosowego
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200 g kiszonej kapusty, posiekanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok i skórka starta z 1 limonki
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżka posiekanej kolendry (ominęłam)
Przygotowanie:
  1. Posiekaną szalotkę i czosnek podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Gdy delikatnie się zeszklą, dodajemy pastę curry i curry w proszku. 
  2. Całość podsmażamy ok. 30sekund na wolnym ogniu. 
  3. Dodajemy starty imbir, mleczko kokosowe i śmietankę. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i dusimy kolejne 5 minut.
  5. Doprawiamy miodem, sokiem i skórką z limonki, solą oraz pieprzem.
  6. Smacznego!


Książka „Ryby są super” będzie dostępna w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 zł. Po zebraniu naklejek należy dopłacić w kasie sklepu 1 grosz i odebrać swoją książkę „Ryby są super”. Szczegóły dotyczące promocji będą dostępne na stronie www.lidl.pl. Akcja trwa od dnia 23 listopada 2015 r. do dnia 24 grudnia 2015 r. lub do wyczerpania zapasów.

9 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł aby na zdjęciu potrawy było też zdjęcie z książki. Muszę i ja zrobić kiedyś podobną sesję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystałam z przepisu, więc tak naturalnie wyszło, że książka była otwarta i została do zdjęć wykorzystana :)

      Usuń
  2. Mam już książkę i ciągle się nią zachwycam. Wybrałaś niezwykle intrygujące danie. Nie pomyślałabym o zestawieniu ryby z kapustą, a już tym bardziej o kapuście z takimi dodatkami. Koniecznie muszę wypróbować :) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książka jest naprawdę super! Bardzo podobają mi się zdjęcia! A zdecydowałam się na ten przepis, bo na warsztatach właśnie robiliśmy bardzo podobną kapustę :)

      Usuń
  3. o, brzmi cudownie, na liście "to do" jeszcze w grudniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z kiszona kapustą??? cudne!! musze wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swojska kapusta do ryby? Trochę to nieprawdopodobne, ale patrząc na zdjęcie kusi spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O proszę! Dopiero pytam męża czy przeboli, że w niedzielę nie zrobię rosołu, a będzie ryba, bo mam rybę w zamrażarce i kapustę kiszoną w lodówce i zastanawiałam się jak to połączyć. A tu bach - zjeżdżam na dół, bo czytałam o muffinkach z truskawkami i hejcie a tu wyświetla się! Szkoda, że nie mam tej książki, bo przepis w Twoim wydaniu brzmi bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.