Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pancakes na jogurcie naturalnym


pankejks

Perspektywa kilku dni wolnych cieszy mnie tak jak wizyta Mikołaja cieszy wszystkie dzieci. We wtorek przebierałam nogami, bo przede mną 5 dni wolnych! Budzik wyłączony, w końcu można pospać dłużej. I to "w końcu" nie odnosi się tylko do dnia wolnego. Odnosi się również do tego, że w końcu dzieci śpią dłużej! Nie ma już pobudek o 5.40, 6.20 czy... no dobra, zdarzają się o 6.45. Ale są i takie weekendy, kiedy budzę się pierwsza o ósmej zero zero :) Nareszcie! 

Oczywiście nie ma szans, żebym posnuła się sama w szlafroku po kuchni. Wystarczy, że poruszę dużym palcem u nogi, a Franek już siedzi i oczy ma jak 5 złotych. Od razu jest gotowy do rozpoczęcia dnia. Może układać puzzle, klocki i oglądać bajki. Hania za to wstaje zamotana, łazi po domu szurając kapciami, a za nią wiernie ciągnie się jej pasek od szlafroka. Oczy ma jeszcze nie do końca otwarte i potrafi w jednej pozycji przesiedzieć dobre pół godziny. 

Ale oboje nie odpuszczą śniadania. Czy to w dzień powszedni, czy dzień wolny. I czy jedno stuka klockami, a drugie odprawia swoje mantry, to co kilka minut słyszę: a kiedy śniadanie??? a co na śniadanie??? a daj nam śniadanie już.... I jak słyszą, że są "pankejki" to odprawiają maoryskie tańce wojenne. I jakoś wcale im się nie dziwię :) Bo ja też lubię, mąż również nie pogardzi. A "pankejki" na śniadanie oznaczają, że nigdzie, ale to absolutnie nigdzie tego dnia nam się nie spieszy.

pankejki jogurtowe

Składniki:
  • 400 g jogurtu naturalnego (dwa małe kubki)
    lub 350 g jogurtu naturalnego i 100 ml mleka
  • 1½ szklanki mąki pszennej (tym razem dałam pełnoziarnistą)
  • 2 jajka
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny (ewentualnie mleko), cukier i razem mieszamy.
  2. Dodajemy mąkę, szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Przed dodaniem sodę można rozpuścić w 2 łyżkach mleka. 
  3. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką na patelnię nie powinno za bardzo rozlewać się na boki. 
  4. Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Na płycie elektrycznej smażę na mocy 4 w skali od 1 do 10. 
  5. Podajemy z: miodem, syropem klonowym, konfiturą, owocami, bakaliami :)
  6. Smacznego!  
pankejki


21 komentarzy:

  1. ale pięknie wyglądają, super przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć :) Powiedz mi, bo nie widzę dodatku tłuszczu w cieście, czy smażysz je na jakiejś patelni z NASA czy gdzieś jednak dodajesz tłuszcz. Robię pankejki ala Nigella (te robię na suchej patelni ale do ciasta daję stopione masło) ale zamarzyło mi się je zremasterować no coś grubszego. Twoje wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ola, nie dodaję ani odrobiny tłuszczu do ciasta, ani później na patelnię :) A smażę na patelni naleśnikowej Tefala.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola, nie dodaję ani odrobiny tłuszczu do ciasta, ani później na patelnię :) A smażę na patelni naleśnikowej Tefala.

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę wypróbować, szczęśliwie wszystkie składniki mam w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pancakes są świetną alternatywą do naszych naleśników, ale kocham obie wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie też 5 dni wolnych i poranne pankejki :) na codzień brak czasu na takie sniadanko...Dyniowe też czasami robię -podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy31/7/16

    Zmodyfikowałam trochę przepis i użyłam mąkę gryczaną niepaloną. Wyszły przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć :) Na mące gryczanej jeszcze nie robiłam :)

      Usuń
  9. Uwielbiam! Nie miałam jogurtu więc była śmietana z mlekiem. Dlaczego moje dzieci jakieś takie nie plackowe - zjadłam praktycznie sama.
    Pytanie: zostało mi ciasto. Zostawić do wieczora w lodówce i usmażyć świeże placuszki czy usmażyć teraz i odgrzewać wieczorem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, nie wiem :) I tak już pewnie za późno na odpowiedź :) Nigdy nie zostawiałam ciasta i w sumie nie wiem jak się zachowa po kilku godzinach :)

      Usuń
    2. Dobrze było tylko zgęstniało ;-)

      Usuń
  10. Anonimowy5/2/17

    Można użyć mąki żytniej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam więc nie wiem jaki będzie efekt, ale na pewno warto spróbować :)

      Usuń
  11. Wyszły super. Pulchne,smaczne i ładnie wyglądające. Moja wersja to pancakesy z sorbetem borówkowym i orzechami włoskimi.

    OdpowiedzUsuń
  12. Są pyszne, proste, cudowne! Polecam przepis z mąką orkiszową zamiast przennej ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam :) Idealny przepis! wychodzą pyszne i mega miękie, Pozdrawiam i serdecznie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy11/8/19

    Wypróbowane i pyszne. Naprawdę mega puszyste. Ja dodałam jednak olej do środka ok1/3 szklanki. Do przepisu będę wracać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja następnym razem też dodam olej :)

      Usuń
  15. Anonimowy5/11/22

    Najlepszy przepis jaki do tej pory wypróbowałam. A najlepsze jest to że faktycznie nie potrzebny jest tłuszcz😁

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy20/8/23

    Wszystko prawie super, ale ile gramów mieści się w Pani szklance ? Ja mam szklanki róznej wielkości i wzięłam tę 250 gramową i ciasto było bardzo gęste. Brak profesjonalizmu w przepisie- jeżeli podajemy w jednostkach miary inne składniki to i ilość mąki powinna być pracyzyjnie określona. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger