Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Jarmużowe smoothie



Z moich obserwacji wynika: część żeńska naszej rodzinnej załogi zielone lubi i zajada ze smakiem, męska część już nie tak chętnie. Do tego koktajlu udało nam się z Hanią przekonać starszego chłopaka, został nam tylko jeszcze junior. Choć to będzie wymagało większej pracy z naszej strony, bo i ciocie w żłobku, i teraz panie w przedszkolu mówią, że zielonych zup (szpinakowej, szczawiowej) i większości zielonych warzyw Franek nie tknie. Wyjątkiem jest fasolka szparagowa. 

Koktajle z dodatkiem jarmużu lub szpinaku przygotowuję najczęściej w weekendy. W dni robocze rano brakuje czasu, a po południu jest już za późno na taką dawkę owoców. Wprowadziłam w domu zasadę – owoce tak, ale najpóźniej do godziny 16.00 i nie więcej niż dwa razy dziennie. Oprócz wielu walorów w postaci witamin i składników mineralnych oraz błonnika, owoce mają jedną niewielką wadę - zawierają cukry proste. Przestrzegając tej prostej zasady, można tylko zyskać. 

Jabłka zawierają dużo pektyn (będzie ich jeszcze więcej, kiedy zostawimy skórkę a nawet ogryzek), witaminy C, wzmacniają serce, mają działanie moczopędne, odkwaszają organizm. Gruszki są źródłem jodu, boru, wspomagają pracę mózgu i przeciwdziałają rozwojowi nadciśnienia. W brzoskwiniach znajdziemy źródło beta-karotenu i błonnika. A jarmuż to niecenione źródło przeciwutleniaczy, witaminy m. in. C i K, wapnia i żelaza. 

Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.   

 
 Składniki:
  • 2 garści umytych i porwanych garści jarmużu
  • 2 jabłka 
  • 1 gruszka
  • 1 nektarynka lub brzoskwinia
    1 łyżeczka miodu
  • 300-350 ml wody 

Przygotowanie:
  1. Owoce myjemy i  obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. 
  2. Kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Wszystkie składniki razem miksujemy, podajemy od razu. 
  4. Smacznego!
 

6 komentarzy:

  1. Witam! Ja jakoś mam problem z jarmużem...wiem jaki jest zdrowy, staram się...łączę go w smoothie z rożnymi owocami, ale jego smak zawsze "przebija" : ( Ostatnio u koleżanki jadłam chipsy jarmużowe ( jarmuż, trochę dobrej oliwy i soli, 15 min w 150 st. i naprawdę mi smakowały!) Pozdrawiam serdecznie : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szpinak lubisz? Bo mój mąż właśnie to samo mówi o szpinaku, a jarmuż zmiksowany wypije :) Ja lubię i szpinak i jarmuż w takiej formie i ten "zielony" posmak w ogóle mi nie przeszkadza. A jarmuż mam i dziękuję za przepis, zrobię jeszcze dziś! Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Oj, to ja akurat szpinak lubię i na ciepło...z czosnkiem, serkiem ricotta i...rodzynkami i w smoothie. Miłego! : )

      Usuń
    3. To ja tak samo!

      Usuń
  2. Anonimowy14/9/15

    Koktajl pyszny. Dalam banany i jablka. Dzieciom bardzo smakowal.
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można również dać miąższ (co za słowo!) z pomarańczy :) Możliwości sto! Baaardzo lubię :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger