Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Czerwona papryka,czarna fasola. Rozgrzewająca zupa krem.


Stanęłam kiedyś przed półką z warzywami strączkowymi i stwierdziłam: teraz albo nigdy! I zaczęła się fasolowa (i nie tylko) rewolucja w mojej kuchni. Próbuję ziaren, których nigdy wcześniej nie jadłam. Fasola zawsze kojarzyła mi się z Polską i działką mamy, gdzie fasola pięła się wysoko niczym w bajce o Jasiu i łodydze fasoli. A tu proszę.. Indie, Tajlandia, Meksyk.

Fasoli więc będzie teraz trochę więcej, ale wszystko w swoim czasie. Zupą zajadała się również Hania, Franek wybrał resztkę ogórkowej, ale on akurat woli tradycyjne zupy, gdzie można coś pogryźć i na kawałek ziemniaka trafić. Dla mnie to idealna jesienna strawa. Upiekłam do niej domowe pikantne chipsy tortilla, przepis niebawem również znajdzie się na blogu. 


składniki:
  • 2 upieczone czerwone papryki (bez skórki)
  • 3/4 szklanki czarnej fasoli (ew. czerwonej fasoli z puszki)
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
Moczenie fasoli: Fasolę moczymy w przegotowanej wodzie (trzy objętości wody na jedną objętość ziarna) od 6 do 10 godzin. Można skrócić ten czas do 2-3 godzin, zalewając fasolę gorącą wodą. Po moczeniu zmieniamy wodę i gotujemy fasolę ok. 60 minut.

Pieczenie papryki: rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Papryki myjemy i suszymy. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 30 minut. Kiedy przestygnie, obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne (gniazda można usunąć przed pieczeniem).

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smaży do momentu, aż cebulka się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dodajemy pokrojoną i obraną ze skórki paprykę, ugotowaną fasolę i wywar. Gotujemy ok 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Całość miksujemy na krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy np. posiekaną kolendrą, Podałam z domowymi chipsami tortilla.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Taaa i od razu jestem głodna :) Super przepis..musze wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. czarna fasola jest doskonała! To najpopularniejsza fasola w Meksyku właśnie.
    Ja najczęściej robię z niej pastę do chleba, albo chili sin carne. Bardzo, bardzo lubię. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie pastę również z niej zrobiłam, pycha!

      Usuń
  3. świetny pomysł , idealne na tę porę roku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy14/11/14

    właśnie zrobiłam zupę, z tym że z czerwona fasolą z puszki. Pyszna! dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała zupka w sam raz na ta pore roku !! pycha!!musze zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mocno rozgrzewająca, smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej jeszcze nie jadłam, z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne połączenie
    kremy jesienią SĄ IDEALNE!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger