Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Knedle z morelami


Zamęczam najbliższych obiadami z owocami. Były pierogi z wiśniami, jagodami i śliwkami. Przyszła pora na knedle, które uwielbiam. Nie doszłam w ich formowaniu do perfekcji, zawsze wyjdą mi trochę koślawe, ale na tym chyba polega ich urok :) Podaję je z masłem i bułką tartą. Jeśli ktoś nie przepada za takim połączeniem, będą pysznie smakować polane śmietaną lub jogurtem naturalnym. A jeszcze lepiej z masełkiem z dodatkiem cynamonu.


Knedle można nadziewać połówkami lub całymi morelami, oczywiście wcześniej usuwając z nich pestki.  Będzie ich wtedy mniej, ale będą większe. Ze względu na dzieci, knedle robiłam mniejsze, do środka dałam więc połówki moreli. 


składniki:
na ok. 15 sztuk
  • 4 średnie ziemniaki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • morele 
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, gnieciemy za pomocą tłuczka i odstawiamy do wystygnięcia.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy rozdrobniony w palcach twaróg, jajko oraz ziemniaki. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy elastyczne, ale dość luźne ciasto. Dzielimy je na dwie lub trzy części. Formujemy wałki i każdy wałek kroimy na kilka mniejszych części. Każdy mniejszy kawałek rozwałkowujemy lub formujemy w rękach okrągły placuszek, na środku układamy owoc i zlepiamy końcówki. toczymy w dłoniach, aby powstała kula. Odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką. 

W garnku doprowadzamy do wrzenia lekko osoloną wodę. Wrzucamy ostrożnie knedle i gotujemy ok. 6 minut od wypłynięcia. Podałam z masełkiem i bułką tartą.

Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcji :

9 komentarzy:

  1. Ja bym dodała do środka jeszcze odrobinkę czekolady :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet widelec jest zachwycony, tym co będzie nakładał :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widelec Hani :) Ona też miała uśmiechniętą buźkę jak zobaczyła knedle :)

      Usuń
  3. Ja jestem fanką knedli. Robię z wiśniami, śliwkami, truskawkami / trochę pomieszałam kolejność/ ,ale z morelami nie robiłam nigdy ! Dzięki za podpowiedź, bo: wczoraj zebrałyśmy z Córcią wielką ich miednicę :-) Tyle, że wszyscy na diecie...ale zrobię dla rodziców :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, Ty wiesz :) zazdroszczę, ze możesz je zbierać we własnym ogrodzie :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Czuję, że trafiłam do raju :) Nigdy jeszcze nie robiłam knedli z białym serem. Chętnie wypróbuję Twój przepis, wzbogacając go po drodze o pomysł Aurory :)Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy11/8/13

    knedle zrobiłam wczoraj, zrobiłam część z morelami a część ze śliwkami, zniknęły migiem , ale te ze śliwkami miały więcej zwolenników:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy11/8/13

    Asia:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © bistro mama , Blogger