Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tagliatelle z pesto zapiekane w boczku





Zaplanowany obiad.
Ma być szybko.
Tagliatelle z pesto. 
Kupnym, bo nie ma czasu na swoje. 
Góra prasowania czeka.
Jedno dziecko śpi, drugie się bawi.
Otwieram lodówkę, wyciągam pesto, a tam boczek w plastrach, szynka szwarcwaldzka, pyszny camembert...
I jak tu nie wymyślić czegoś ciut pyszniejszego niż zwykły makaron z pesto?

na 4 małe porcje:
  • makaron tagliatelle (ok. 150 g suchego makaronu, u mnie 1/3 paczki)
  • 40-50 g zielonego pesto
  • 10-12 plastrów wędzonego oczku
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
  • 60 g sera camembert 
Makaron gotujemy o minutę krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Odcedzamy. Szynkę szwarcwaldzką rwiemy na małe kawałki  i mieszamy razem z makaronem i pesto. Plastrami boczku wykładamy małe naczynka do zapiekania w ten sposób, aby część boczku pozostała nam do przykrycia wierzchu. Miałam po 3 plastry boczku na jedno naczynie. Można wyłożyć jedno duże naczynie zamiast kilku małych. Do środka nakładamy makaron wymieszany z pesto i szynką, dodajemy ser pokrojony w kostkę, przykrywamy wystającą częścią boczku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. (aż boczek będzie chrupiący).

Smacznego!









8 komentarzy:

  1. Ale to musi być dobre... Nigdy nie zapiekałam w ten sposób makaronu, ale chętnie bym spróbowała... Może z szynką parmeńską :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, pięknie wygląda. a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda, aż się zrobiłam głodna! Na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) Było pysznie i tak damsko-męsko :)
    Makaron z pesto - zestaw bardzo kobiecy, a boczek - dodatek męski.
    Mąż odstawił talerz i powiedział: nooooo, dobre to było :)
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł na obiad, chyba się skuszę na przyrządzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. no, to musi być pyszne :) chrupiący boczek - to jest to ;)
    uwielbiam, między innymi grillowany
    http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/boczek-z-grilla/
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger