Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Szykujemy zielone na zimę

Wiem, wiem... to żaden przepis.
Wiem, wiem... większość zna ten sposób.
A jednak zaglądają tu osoby, które rozpoczynają dopiero swoją przygodę w kuchni.
I to właśnie z myślą o:
 początkujących paniach domu/młodych kurach domowych/zielonych w kuchni
(niepotrzebne skreślić lub zakreślić właściwe)
publikuję ten wpis.
Wpis o reprezentancie zielonego, czyli o koperku




Koperek (pietruszkę, szczypiorek) myjemy i drobno siekamy.


 Posiekanym koperkiem napełniamy pojemnik na lód.

 I na koniec zalewamy każde wgłębienie wodą. 

Mrozimy. A po zamrożeniu przekładamy koperek do woreczków foliowych i wkładamy z powrotem do zamrażarki. Tym sposobem mamy zamrożone maleńkie porcje koperku/pietruszki/szczypiorku czy innych ziół na zimę. 

26 komentarzy:

  1. Ja nie znałam tego sposobu i bardzo za niego dziękuję! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja po prostu siekam umytą zieleninę, odstawiam na bok by trochę obeschła, wkładam do woreczka i do zamrażalnika - mniej z tym zabawy :) niemniej pomysł mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze tak robiłam, i nadal tak robię :) Lubię mieć zamrożoną "zieleninkę" i mrożę na dwa sposoby, w tym również posiekaną i zamrożoną w woreczkach.

      Usuń
  3. Świetny sposób,koniecznie go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, ale ja mam mini zamrażarkę i po prostu mrożę 2 słoiczki posiekanego koperku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja upycham na siłę w ostatniej szufladzie zamrożone koperki, pietruszki i szczypiorki :)a miejsca w zamrażarce mam zawsze za mało :)

      Usuń
  5. fajny pomysł :) ja po prostu zawsze do pojemniczka wkładałam posiekany koperek.. ale ten pomysł jest miły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja propozycja ma jedną wadę ;) Jeśli rosół z koperkiem lubi tylko jedna osoba w rodzinie, to lepiej mrozić w woreczkach albo w pojemniku ;)

      Usuń
  6. ja zawsze mrożę w torebkach, ale ten pomysł jest baardzo ciekawy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz miejsce w zamrażarce to zawsze można na dwa sposoby :)

      Usuń
  7. Świetny pomysł. Slyszalam ze tak tez mozna z bazylią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że większość zielonego można w ten sposób potraktować :)

      Usuń
  8. Na to nie wpadłam, chociaż już nie taka zielona jestem ;) Dzięki za podpowiedź. Przetestuje z pietruszką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też już pietruszka czeka w kolejce :)

      Usuń
  9. Niby znane,ale się zapomina. Dzięki za przypomnienie bo to najwyższy czas! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Ani się obejrzymy i nie będzie czego siekać do zamrażania :)

      Usuń
  10. No fajny pomysł. Muszę tak zrobić z pietruszką, bo koperek już zamrożony w woreczku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak młoda żona i przyszła pani domu za tę bardzo fajną wskazówkę - dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) to znaczy, że jednak dobrze zrobiłam zamieszczają ten post :)

      Usuń
  12. tego nie znałem, a że w naszym domu w kuchni żądzę ja, dzięki wielkie

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne :) Dzięki za pamięć o początkujących housewifes :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy28/2/13

    9 million at September30, 2012, in contrast to $287 Payday Loans search term of payday loan las vegas nv
    you'll be able to find 1500 lenders from us.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger