Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 23 grudnia 2011

Strucla makowa


Moja pierwsza poważna strucla z makiem.
Nigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody.

Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISU
Piszę "skorzystałam", ponieważ:
  • podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle) 
  • pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY, który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym roku przed świętami :) 
  • masę makową zrobiłam wg przepisu na opakowaniu





ciasto krucho - drożdżowe, na 2 strucle
  • 500 g mąki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 140 g cukru pudru,
  • 140 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • skórka z otartej z cytryny,
  • szczypta soli
podaję za autorką:
"Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i posiekać razem z masłem. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do mąki razem z jajkiem i żółtkami, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wszystko wymieszać i szybko zagnieść ciasto (jeżeli jest zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki, jeżeli za gęste - trochę śmietany). Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
Uformowaną struclę przełożyć do formy keksowej, wyłożonej pergaminem i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-50 minut (do suchego patyczka)"
masa makowa:
trochę mi jej zostało, zrobiłam jeszcze małe zawijańce makowe z mrożonego ciasta kruchego

  • 3 opakowania maku mielonego (razem 600 g)
  • 600 ml mleka
  • 400 g cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 120 g masła
  • 2 białka
  • bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Gotujemy mleko z cukrem, miodem i masłem. Do gotującego się mleka wsypujemy mak. Zacznie on  natychmiast chłonąć mleko. Dodajemy pokrojone bakalie i już zimną masę łączymy z ubitą pianę z białek.

Oblewamy lukrem z soku cytryny i z cukru pudru. Posypujemy skórką pomarańczową.

Smacznego!







10 komentarzy:

  1. Ten lukier tak cudownie spływa po brzegach :)
    Ciekawie udekorowane i ciekawy przepis :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy23/12/11

    cudna,zjadla bym cala sama,serio,pozdrawiam.Maja38.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pięknie ;] zacna strucla!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna - ciasto się pięknie trzyma nadzienia, i jak rasowo wygląda...cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawodowa! Pięknie wygląda i jest idealnie zwinięta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja się jeszcze nie odważyłam na takie makowe pieczenie.. Tobie wyszło pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiona ;-) a właściwie dwie zrobione ;-) udane ;-) pyyyyyycha ;-)
    dzięki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)))) U mnie już mak zrobiony, teraz pora ciasto zrobić :)

      Usuń
  8. Anonimowy4/12/13

    Czy przygotowaną masę zamrażasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, a dlaczego? Raz mi jej trochę zostało i wykorzystałam mrożone ciasto kruche i zrobiłam ślimaki z makiem. Ale samej masy nie zamrażałam, choć pewnie można.

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.