Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Chicken tikka masala

Na kuchni hinduskiej znam się tak jak kot na kwaśnym mleku, czyli w ogóle.
Może tylko tyle, że mieszkając w UK, byłam kilka razy w tandoori cuisine. 
Na tym moja znajomość tematu się kończy.

Poniższe danie jest więc baaaardzo amatorskie i wersji dla początkujących :)




 ryż:
  • 2 saszetki ryżu długoziarnistego
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (marchewka, groszek, fasolka szparagowa0
  • curry (do smaku)
  • kurkuma (dla poprawnienia koloru)
  • sól, pieprz
Osobno ugotowałam ryż w woreczkach, osobno warzywa. Połączyłam razem i doprawiłam przyprawami, nie żałując curry.

kurczak:
  • 2 małe piersi kurczaka pokrojone w paski
  • pasta Tikka Masala - miałam prezentowaną poniżej i z czystym sumieniem ją polecam, ale nadejdzie dzień, kiedy tę pastę skomponuję sama ;)
  • 200 ml śmietany 18 %
Zrobiłam w wersji bardziej uproszczonej niż w przepisie na opakowaniu.
Piersi kurczaka pocięte w paski podsmażyłam delikatnie na patelni, dodałam gotową pastę i smażyłam jeszcze jakieś 8-10 minut. Na koniec dodałam śmietanę.


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam to danie ,mnie moja przyjaciółka przywoziła gotowe przyprawy ale ostatnio robiłam nawet tą metodą nasz kupny sos do girosa i też był pycha.Muszę zrobić bo dawno nie jadłam:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie! Ślinka mi cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytam czytam - jak dla początkujących to dla mnie. A potem patrzę - i gdzież ja znajdę tą pastę? Ale przyrządzę sobie bankowo ten ryż, takie rzeczy to ja luubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniammm:) zjadlabym takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Arven, pastę kupiłam w Tesco, na stoisku z orientalną żywnością. Leżała w lodówce jakiś miesiąc zanim się zdecydowałam :) ale naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy25/7/12

    tika masala - moja ulubiona :o) Tylko, ze ja zamiast tej smietany dodaje mleka kokosowego i paste etz gotowa kupuje. Podoba mi sie wplyw UK na Twoim blogu. Tez milo wspominam 5 lat tam spedzonych :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł z mleczkiem kokosowym jest super! na pewno wykorzystam. A kuchnia brytyjska jest jedyną, którą tak naprawdę poznałam "od kuchni" angielskiej rodziny.

      Usuń
  7. Anonimowy3/5/13

    Super przepis. To już kolejny przepis z tego blogu, który mi wyszedł. Ciesze się, że dzielisz się z nami pomysłami

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowane ;) dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wypróbowane i że (mam nadzieję) smakowało!

      Usuń

Copyright © bistro mama , Blogger