Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 10 lipca 2011

Cukinia w cieście piwnym z dodatkiem gałązek oregano

Czyli lekki i szybki obiad na lato.

Ciasto piwne, podobnie jak ciasto na naleśniki i na racuchy robię "na oko".
Zwłaszcza jeśli chodzi o mleko i mąkę. Kiedy byłam nastolatką i próbowałam coś sama zrobić w kuchni to do szału doprowadzał mnie zapis w starej daty książkach kucharskich "mąki tyle ile zabierze ciasto". A dziś stosuję tę zasadę w kuchni niemal za każdym razem, gdy mam do czynienia z mąką.

Ale na potrzeby bloga odmierzyłam szklanką mąkę i składniki płynne :)

























Do ciasta potrzebowałam (na jedną średniej wielkości cukinię):
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki piwa
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • gałązki świeżego oregano
  • olej do smażenia
Jajka ubiłam, dodałam mleko i piwo, na końcu mąkę (można dodać odrobinkę proszku do pieczenia), sól i pieprz. Ciasto musi być na tyle gęste, aby po zamoczeniu plastra cukini nie rozlewało się za bardzo na patelni.

Cuknię pokroiłam w plastry (szerokość mniej więcej 1 cm), za pomocą widelca maczałam w cieście i kładłam na rozgrzanej oleju. Na każdy krążek dawałam po gałązce oregano. Smażyłam po kilka minut z każdej strony, tak aby ciasto było złote, a cukinia w środku miękka.

Smacznego :))








1 komentarz:

  1. A Szanowny docenił wyrób kulinarny na bazie jednej ze swoich ulubionych marek piwka? :)))
    Wygląda pysznie, Jusia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.