Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto czekoladowe z gruszkami


To pyszne czekoladowe ciasto z gruszkami upiekłam parę tygodni temu, jak jeszcze nic nie zapowiadało ponownego zamknięcia, ani wyjścia kobiet na ulice Polski. Zbierałam się w sobie długo, tłukły mi się w głowie myśli, zaczynałam coś pisać i nie szło dalej niż parę słów, które od razu czyściłam dilejtem.  Była złość, niemoc, szukanie i czytanie opinii różnych stron sporu. 

Moja złość znajduje ujście w kuchni. To już wiem nie od dziś... Im większe nerwy, tym lepsze ciasto czy inne pierogi. Staram się patrzeć mimo wszystko z nadzieją w przyszłość i choć częściowo odcinać się od różnych sensacyjnych informacji na temat najnowszych badań, newsów, fejków i plotek. 

Czytam więcej książek, oglądam wieczorem z mężem dobre seriale. Ostatnio Ratched i Gambit królowej. Oba polecam baaardzo. Dzięki Gambitowi wyciągnęłam z dna szafy stare szachy, jeszcze po moim tacie, i wieczorami rozgrywam partyjkę z synem. Puszczam ulubione playlisty na Spotify, słucham Tiny Turner i cóż... czekam na święta, jakiekolwiek w tym roku nie będą... 

Szukam nowych pomysłów na dania, ciasta, śniadania. Mam tego trochę w zapasie i powoli będę publikować, na przekór listopadowi, covidowi i im podobnym. To ciasto właśnie takie "znalezione, podpatrzone" :) Pyszne, PRZEpyszne. Mocno czekoladowe, z migdałami i gruszką. Otulacz jesienny dość niebezpieczny, ale jakże przyjemny!

Przepis pochodzi z tej strony: LINK.

Składniki na krem:
  • 120 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 40 g masła 
  • 120 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 jajka
  • 60 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 90 g cukru pudru 
  • 20 g mąki pszennej
Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g ciemnego kakao 
  • 125 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 30 g mączki migdałowej
  • 1 jajko
Gruszki:
  • 1 l wody
  • 200 g cukru
  • 1/2 laski wanilii (wyskrobane ziarna)  
  • 2 dojrzałe obrane gruszki (np. Williams)
Przygotowanie:
  1. Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę migdałową i robimy dołek w środku. Dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy dość miękkie i elastyczne ciasto i odstawiamy do lodówki na ok. poł godziny. 
  2. Gruszki: Wodę z cukrem i wanilią zagotowujemy, wkładamy obrane gruszki Gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut lub do momentu, aż gruszki będą miękkie. Wyciągamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. 
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę (wymiary ok. 12 x 35 cm) lekko smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki tak, aby wyłożone były również brzegi. Ciasto przed pieczeniem można obciążyć (wystarczy na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch/ ryż lub specjalne kulki wykorzystywane do pieczenia spodów kruchych ciast). Ja piekę bez obciążenia. Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy, żeby lekko wystygło. 
  4. Masa czekoladowa: W rondlu podgrzewamy śmietankę, możemy ją krótko zagotować, odstawiamy i rozpuszczamy w niej czekoladę i masło. Czekamy, aż lekko przestygnie i do letniej dodajemy jajka i mączkę migdałową, cukier i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. 
  5. Masę czekoladową przekładamy na upieczony spód. 
  6. Gruszki kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w poprzez na plasterki. Układamy na wierzchu tarty, zachowując kształt połówek. 
  7. Pieczemy przez ok. 30 minut lub do czasu, aż nadzienie będzie upieczone. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  8.  Smacznego!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © bistro mama , Blogger