Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

II Festiwal Smaku Opole 9-13 marca 2020



Już w poniedziałek rusza w województwie opolskim Festiwal Smaku. Trwa pięć dni i niestety żałuję, że tak krótko, bo nie da się być wszędzie i choćby spróbować po trochę tych wspaniałości szefów kuchni. Pamiętajmy - to oni ze swoją ekipą stoją za tym, co dostajemy na talerzu. 

Miałam ogromną przyjemność przedpremierowo spróbować dań w dwóch opolskich restauracjach. Cieszyłam się tymi chwilami jak głupia... Byłam sama, za oknem pogoda średnia, a na talerzu feeria barw. Te miejsca będę polecać ze szczerego serca. W obu atmosfera i jedzenie przerosły moje oczekiwania. Bo nie oszukujmy się. Jeśli restauracja wystawia przystawkę i danie główne w sumie za 25 zł, to można się spodziewać skromnych i niezbyt wyrafinowanych porcji. No w budce z fast foodem tyle zostawisz, zjesz, odchorujesz albo nie i zapomnisz, że byłeś. 

A tu nie zdjęcia opowiedzą Wam tę kulinarną historię... Wszystko wypieszczone, wymuskane. Na talerzu każdy detal przemyślany i skomponowany tak, że w domu musiałabym trenować przez miesiąc, żeby takie jedno danie przygotować. Rezerwujesz więc stolik, zamawiasz i cieszysz się, że są takie imprezy jak Festiwal Smaku. Bo dzięki nim nie zbiedniejesz, poznasz nowe i jak Ci posmakuje - to zechcesz wrócić w te miejsca. 

To teraz słowo o cenach. 
We wszystkich restauracjach są takie same:
 
🍲  Przystawka + danie główne = 25 zł (osobno 12 zł + 18 zł)
🍰  Napój + deser = 10 zł (osobno 6 zł + 6 zł)
🍹  Drink 250 ml = 13 zł

Pierwszą restauracją, w której byłam była  to festiwalowe menu:

🍢PRZYSTAWKA
Cielęcina gotowana sous vide z mozzarellą, chipsami z topinamburu oraz focaccią.

Od siebie dodam, że w tej przystawce jest również sos na bazie wody z kiszonych ogórków, karczochy, kapary, mix sałat, kwiaty, oliwa pietruszkowa...

🍛DANIE GŁÓWNE
Polędwiczka wieprzowa w ziołowej otoczce z fioletowymi ziemniakami oraz młodymi warzywami.

Puree z fioletowych ziemniaków otoczone zostało w pudrze z szynki parmeńskiej, sos pieczeniowy jest z dodatkiem oliwy miętowej, a te kolorowe wieżyczki to dwie galaretki: z selera i kardamonu oraz z marchwi, pomarańczy i anyżu.

🍨DESER
Szarlotka w nowoczesnej odsłonie na kruszonce z białej czekolady.

Ten deser odebrał mi mowę.. wiedziałam, że szarlotka, ale TAKA??? Wokół rozsypany jest puder z piernika, obok beza, biszkopt i sos malinowy... Celowo nie pokazałam co jest w środku 😎 Musicie odkryć to sami!

Przyznam się jeszcze, że zawsze bałam się hotelowych restauracji. Mówiąc wprost: za wysokie progi... ;) A czułam się tam bardzo, bardzo komfortowo i zaplanowałam powtórkę z koleżankami w przyszłym tygodniu właśnie w tym miejscu ♥ 









Drugie miejsce, do którego zawitałam jako testerka Festiwalu Smaku Opole to Restauracja Kredens Opole na ul. Waryńskiego w Opolu (w hotelu Best Western). 

Pomyślałam, że może tutaj będzie skromniej... ale nic z tych rzeczy. Przyznam się, że nie poszłam w tym dniu na ćwiczenia, bo byłam tak najedzona ;) Zaplanujcie tam proszę wizytę! Miejsce jest bardzo przytulne, urządzone bardzo w moim guście. Mogłabym tam zamieszkać :) 

W Kredensie podano:

🍢PRZYSTAWKA
Terrina z koziego sera, burak, pesto, prażone pestki, balsamico... Choć nie przepadam za serem kozim, to terrinę zjadłam z największą i nieskrywaną przyjemnością :0 

🍲DANIE GŁÓWNE
Risotto grzybowe, polędwiczki wieprzowe w boczku, chipsy warzywne, parmezan i oliwa truflowa (wiecie jak kocham) - to jest danie nad daniami! Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się odtworzyć te smaki w domu. Polędwiczki w boczku mam przetestowane, zostaje testować risotto do perfekcji.

🍨DESER
Czekoladowe canneloni naleśnikowe, krem chantilly, lody kokosowe (mega pasują!!!), toffi i słone migdały. Jakie to było dobre! Te lody kokosowe to taka wisieńka na torcie. Widzisz praktycznie wszystkie smaki na talerzu i nagle do karmelu, czekoladowych naleśników i śmietankowego kremu dołącza kokos. No strzał w 10!

Do tego wszystkiego możecie zamówić drinka za 13 zł 🍹








Festiwal Smaku potrwa w Opolu od 9 do 13 marca. Namawiajcie mężów, rodzeństwo, koleżanki i najedzcie się w przyszłym tygodniu do syta. Wybór jest szeroki, każdy znajdzie coś dla siebie. Aby skorzystać, najlepiej zadzwonić do danej restauracji i zarezerwować stolik. 

W Festiwalu Smaku bierze udział aż 21 restauracji.
Oto one:



KLIK KLIK >>TUTAJ<< znajdziecie pełny opis festiwalowego menu :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © bistro mama , Blogger