Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zupa grzybowa




Nie znam tradycji podawania zupy grzybowej na Wigilię. Pojawiła się raz, ale nie mam akurat z tym świątecznym wieczorem miłych wspomnień... Jednak sama zupa grzybowa przy każdej innej okazji - jak najbardziej! 

Tu pojawiła się przy okazji przygotowywania farszu do uszek, które tradycyjnie lepię jakieś 2-3 tygodnie przed świętami. W tym roku przeliczyłam się nieco z ilością i nie pytajcie ile za te grzyby zapłaciłam... Bo ja z tych, którzy na grzybach się nie znają i wolą nie ryzykować. Gdyby w lesie rosły pieczarki, to miałabym więcej odwagi ;) 

Składniki i proporcje dobrane są tak, że spokojnie powinno starczyć na ok. 6 porcji. Dzięki wodzie, w której gotowały się grzyby, zupa ma intensywny kolor i aromat. Jeśli nie zrobiłabym zupy grzybowej, to pewnie zamroziłabym ten wywar po grzybach i na jego bazie powstałby sos do świątecznej pieczeni. Tak przynajmniej robiłam co roku. A w tym pieczeni nie będzie, ale była za to pyszna zupa grzybowa na grudniowy przedświąteczny obiad. 


Składniki:

  • na wywar 
    • ok. 3 l wody
    • jarzyny:
    • 2-3 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1/2 selera 
    • kawałek pora 
    • 3 liście laurowe 
    • kilka ziaren ziela angielskiego 


  • ok. 20 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) 
  • ok. 150 ml śmietanki 30% 
  • sól, pieprz wg uznania
  • posiekana pietruszka 
  • ugotowany makaron do łazanek lub inny

Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wodą tak, aby wszystkie się pod nią znalazły. Odstawiamy na godzinę, a następnie gotujemy przez ok. 30 minut. Odstawiamy. 
  2. Osobno gotujemy wywar z jarzyn z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy jarzyny będą miękkie, wyławiamy je i możemy użyć do przygotowania np. sałatki jarzynowej. 
  3. Do wywaru przelewamy ugotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. 
  4. Do zupy dodajemy śmietankę (możemy ją wcześniej połączyć w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy). Wlewamy do zupy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  5. Osobno gotujemy makaron i ugotowany dodajemy do zupy. 
  6.  Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki. 
  7. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © bistro mama , Blogger