Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Nussecken - orzechowe trójkąty

orzechowe trójkąty

Pierwszy raz spróbowałam tych pysznych trójkątów w Stodole Farskiej w Biedrzychowicach. Usłyszałam wtedy, że są to "nuseki" i bardzo starałam się, żeby tę nazwę dobrze zapamiętać :) Kilka tygodni później, kiedy panie z Biedrzychowic wydały swoją książkę kulinarną, doczytałam, że prawidłowa nazwa brzmi nussecken. A że ja z językiem niemieckim nigdy się nie polubiłam, to wyszło jak wyszło :) 

Przypomniałam sobie, że bardzo podobne ciasto piekłam w dzieciństwie, tym już trochę starszym, kiedy to zaczęłam bardziej interesować się wypiekaniem placków i założyłam swój własny zeszyt z przepisami. Tam właśnie miałam takie ciasto pod nazwą "Pszczółka". Ale wtedy mieliśmy orzechów pod dostatkiem, bo na naszym podwórku rosły trzy potężne orzechy włoskie, a dziś srogo za nie płacę. 

A "nuseki" są rewelacyjne i pewnie bardzo kaloryczne. Wszystkim, którzy próbowali - bardzo smakowały :) 

Przepis pochodzi z książki "Śląski tygiel kulinarny". 

nussecken


Składniki na ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). 
  2. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkowujemy i przenosmy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiar ok. 30x34 cm)
Składniki na masę orzechową:
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu 
  • ok. 300 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
  • 2 łyżki wody
oraz
  • kilka łyżek łyżek dżemu morelowego (agrestowego, brzoskwiniowego lub figowego)
  • ok. 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej, a najlepiej pół na pół)
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:
  1. Połowę orzechów siekamy drobno, pozostałe na większe kawałki. 
  2. W większym rondlu topimy masło z cukrem i wodą, Dodajemy orzechy (lub migdały, albo jedne i drugie pół na pół). 
  3. Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. 
Ciasto, które wyłożyliśmy na blaszce, smarujemy dżemem morelowym i na wierzch wykładamy gorącą (lub ciepłą) masę orzechową. Pieczemy w piekarniku  nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut, aż ciasto będzie złote. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Kiedy wystygnie, kroimy w na trójkąty. Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i smarujemy nią jeden albo dwa wierzchołki każdego trójkąta. Odkładamy, żeby czekolada zastygła. 

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Anonimowy7/10/19

    o mniam ale super przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj pierwszy raz piekłam... Mam nadzieję, że będą smakowały

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger