Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Cytrynowa babka majonezowa

cytrunowa babka z majonezem

- O nieeee, ja tej babki nie będę jadł na pewno!!!! 
- Mamooooo, po co mówiłaś, że dałaś tam majonez????

Myślicie, że nie jedli? Najpierw obwąchali, rozdrobinili w drobny mak, czy przypadkiem ten majonez gdzieś się nie ukrył w płynnej postaci i spróbowali. 

- Mamooooo, nie czuć tego majonezu w ogóle!
- Ale ona jest dobra!

To ja jestem w domu tą, która nie przepada za babkami. Reszta bardzo lubi, zwłaszcza piaskowe, marmurkowe, a ta ma w sobie coś z piaskowej, ale jest bardziej wilgotna. A majonez? No cóż... zastępuje w cieście tłuszcz. Nie próbowałam podmieniać na olej lub masło, ale podejrzewam, że też byłaby dobra. Nie ma przy niej dużo pracy, jest nie dość, że szybka, to jeszcze taka "jednomiskowa" więc sprzątania tyle co nic. Czyli tak jak lubię najbardziej :)

Wesołych Świąt!

babka majonezowa

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek majonezu (mam słabość do Winiar)
  • 1 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny
  • forma na babkę o pojemności ok. 1,7 l
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. 
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
  3. Następnie stopniowo dodajemy cukier, ubijamy przez kilka minut. dodajemy po jednym żółtku. 
  4. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy majonez i startą skórkę z cytryny, miksujemy. K
  5. Dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie silikonową szpatułką. 
  6. Formę smarujemy masłem i wysypujemy lekko bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy. 
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni  z termoobiegiem przez ok. 45 min. 
  8. Po ostudzeniu babkę posypujemy pudrem lub polewamy lukrem.
Przepis pochodzi ze strony: Przepisy Joli

cytrynowa babka z majonezem
 

7 komentarzy:

  1. jaka delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bistro mamo jak skosztujesz Majonezu Kieleckiego to z pewnością będziesz miała do niego słabość ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszyscy zwolennicy Kieleckiego tak mówią :)) A na poważnie, znam same dobre opinie, ale nie potrafię porzucić smaku Winiar :)

      Usuń
  3. Piękny talerz! Gdzie został kupiony? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To talerz ADEL PINK, kupowałam cały zestaw przez w sklepie internetowym.

      Usuń
  4. Useful article, thank you for sharing the article!!!

    Website: blogcothebanchuabiet.com chia sẻ những câu nói mỉa mai người khác hay stt một mình vẫn ổn và giải thích hiện tượng chim sẻ bay vào nhà là điềm gì.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger