Featured Post

Image Map

Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 31 marca 2019

Panna cotta z sosem karmelowym



Pierwsze dni kalendarzowej wiosny, a na zdjęciach końcówki zimowych robótek. Czasami coś mi wyjdzie (jak na przykład żółta poduszka), ale częściej pruję i robię od nowa. Mam kilka zaczętych i za każdym razem, kiedy oglądam film lub serial, wyciągam druty i dziergam. Mam tak od zawsze - nie potrafię bezczynnie oglądać telewizji. 


Czekamy na ostatni sezon "Gry o tron" więc druty albo szydełko jeszcze pójdą w ruch, a tymczasem kończymy oglądać  genialny serial "KNICK". W dużym skrócie: początek XX wieku, ekscentryczny lekarz uzależniony od kokainy i  odkrycia medycyny. Jest klimat, jest akcja, jest fantastyczna gra aktorów. Jeśli kiedyś traficie na ten serial, to szczerze polecam. 

To teraz przedwiosenny deser. Jeszcze trochę zimowy, w maju na pewno lepiej będzie smakował z musem truskawkowym, więc to ostatni dzwonek na podanie z sosem karmelowym.

Chowam robótki, będą czekać do jesieni. Schowałam też zimowe buty i kurtki. Tak więc cześć kwietniu, cześć wiosno!

Przepis pochodzi z książki "Kulinarne podróże po Europie", autorstwa Ulli i Hansa-Ove Ohlsson. 


Składniki:
  • 400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
Sos karmelowy:
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki stołowe wody + 100 ml wody 
Przygotowanie:
  1. Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii, cukier i zagotowujemy. Wyjmujemy wanilię. 
  2.  Żelatynę moczymy w 1 łyżce zimnej wody, po czym dodajemy 2 łyżki gorącej i mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę przecieramy przez sitko i dodajemy do śmietanki i dokładnie mieszamy. 
  3. Przelewamy śmietankę do pucharków lub mniejszych szklanek i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  4. Przygotowujemy sos karmelowy: w rondelku mieszamy cukier z dwoma łyżkami zimnej wody, stawiamy na średnim ogniu i gotujemy, aż cukier się skarmelizuje. Nie mieszamy, tylko potrząsamy rondelkiem. 
  5. Gotowy karmel ściągamy z ognia i powoli dodajemy 100 ml wody. Sos gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minut, aż dobrze się wymiesza. Odstawiamy, aby ostygł. 
  6. Na każdą panna cottę dajemy kilka łyżek sosu i podajemy,
  7. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook