Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 28 lutego 2018

Cannelloni z mięsem mielonym



Danie z cyklu "jak mieć spokój przy stole". Kiedyś pisałam, że dzieci uwielbiają klasyczną lasagne, penne lub spaghetti z sosem bolońskim, więc to po prostu kolejna wariacja. Niby się mieli nie zorientować, bo coś innego, zapiekanka-niespodzianką, a smak który dobrze znają. 


Tylko dodałam sobie potężnej pracy. Zamiast normalnie naładować tego sosu w każdą rurkę  i ułożyć obok siebie w naczyniu, to wymyśliłam, że będzie "ę" "ą" jak rurki będą krótsze i ustawione w naczyniu pionowo. Za dużo naoglądałam się Pinteresta... miało to tak pięknie wyglądać na zdjęciach! Pamiętajcie, nie wierzcie wszystkiemu, co w internetach!

Roboty dwa razy tyle i żadnego efektu WOW! Jak możecie zobaczyć - rurki klapnięte ;) Ale smakowało na szczęście tak, jak miało smakować.


Składniki:

na 4 porcje większe lub 6 mniejszych
  • ok. 15- 20 rurek cannelloni
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 120 g)
  • 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego (lub tylko jednego gatunku)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona)
  • ew. 1 suszona papryczka chilli
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione. 
  2. Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut). 
  3. Dodajemy drobno posiekane liście bazylii, (ew.skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz wg uznania. 
Sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
Przygotowanie:
  1. Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę razem podsmażamy. 
  2. Wlewamy mleko i ciągle mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzamy do wrzenia.
  3. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. 
Makaron cannelloni obgotowujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (powinien pozostać mocno al dente).  

Odcedzamy i:
  1. Albo nadziewamy sosem z  mięsem mielonym i układamy poziomo rurka obok rurki w naczyniu żaroodpornym 
  2. Albo każdą obgotowaną rurkę kroimy na dwie połówki każdą połówkę napełniamy  sosem i następnie układamy pionowo (dość ciasno) w naczyniu żaroodpornym 
Na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy startym żółtym serem. 
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. W razie potrzeby, gdy góra przypiecze się wcześniej, przykrywamy całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut. 
Smacznego! 



4 komentarze:

  1. oj lubię ja takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hehe. Lasagne to też jest danie, które smakuje bosko, a niekoniecznie zawsze wygląda :D. Zjadłabym Twoje canneloni i w pionie, i w poziomie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz rację :))) Lasagne poza tym najlepiej się kroi na zimno :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.