Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 8 czerwca 2017

Ekspresowe ciasto jogurtowe z truskawkami



Siła tkwi w prostocie. Kolejny raz się o tym przekonuję. Po drodze do domu kupuję truskawki i myślę sobie, że fajnie jest wychodzić z pracy o 14.30 i mieć pół dnia przed sobą. Zbieram dzieci, targamy plecaki, zakupy, przedszkolne prace plastyczne, smerfy po wymianie, bawimy się chwilę na placu zabaw, spotykamy znajomych. Wracamy do domu i ciągle tyle dnia przed nami!

Patrzę do lodówki, a tam moje jogurty naturalne. Na blacie truskawki. No jak nie upiec? Wołam mojego wiernego pomocnika, bo wiem, że jak go nie zawołam, to będzie ryk na pół miasta. Więc wolę więcej sprzątać niż zatykać uszy. Przybiega i niesie ze sobą podnóżek. Uwielbia pomagać mi w kuchni. Wczoraj sam przyniósł książkę kucharską dla dzieci i pokazał co chce zrobić dla Hani na kolację.

I uwinęliśmy się z tym ciastem raz dwa, bo ono ani wiele pracy, ani większego zaangażowania nie wymaga. W sumie to mogę nawet powiedzieć, że Franek przygotował je sam! Sami zobaczcie :) 
 

Kolekcjonuję te chwile komórką. Publikuję sporo na Instagramie. Gdyby nie fan page bistro mamy, usunęłabym konto prywatne z FB. Ale Instagram lubię bardzo :)

 
Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (ok. 360 g)
  • 3 średnie jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2½ szklanki mąki
  • ¾  szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  •  ok. ½ kg truskawek
Przygotowanie:
  1. Jogurt naturalny i jajka roztrzepujemy w jednej misce za pomocą trzepaczki. Dolewamy olej i dodajemy ekstrakt z wanilii (składniki mokre).
  2. W drugiej, większej misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia (składniki suche). 
  3. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. To bardzo ważne, żeby ciasta nie ucierać dłużej, inaczej zrobi się zakalec. 
  4. Truskawki myjemy i osuszamy.
  5. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm lub blaszkę o wymiarach (21x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy lekko bułką tartą. 
  6. Przekładamy ciasto, a na nim układamy truskawki.
  7. Pieczemy 45-55 minut w 170 st. z termoobiegiem, po upływie ok. 40 minut sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowe.
  8. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  9. Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie szybkie ciacha, a Instagram też lubię :-) Będę obserwować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy8/6/17

    to ja, Franek :D no to Franek, przekonales mnie, bedzie twoje ciasto na niedziele :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :) Trzymam kciuki i życzę smacznego :)

      Usuń
  3. jakie puszyste! Porywam :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy9/6/17

    Witaj , czy zamiast jogurtu mogę dać maślankę i czy w takiej samej proporcji - szklanka ? pozdrwaiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest :) W takiej samej proporcji :)

      Usuń
    2. Anonimowy9/6/17

      dzięki za expresowa odpowiedz:) w ten weekend chcę zrobić to potem się pochwalę czy wyjdzie :) pozdrawiam - stała czytelniczka bloga :)

      Usuń
    3. Trzymam kciuki i czekam :) Słonecznego weekendu!

      Usuń
    4. Anonimowy11/6/17

      Dziękuję za przepis!

      U Nas z mąką pełnoziarnistą i brzoskwiniami (akurat były pod ręką) :)
      Ps. Moj pomocnik ma prawie 1,5 roku :)

      Pozdrawiam,
      Ania

      Usuń
    5. Anonimowy12/6/17

      Melduję się po weekendzie zgodnie z obietnicą ciasto wykonane i jednak z jogurtem a nie maślanką bo mąż zdążył zrobić zakupy :) zachwytom nie było końca z jego strony:) a ja zapisuje to ciasto jako numer jeden jeśli chodzi o expresowe jogurtowe ciasto z owocami !!!!!!pozdrawiam czekam na nowe przepisy stała czytelniczka bloga .Ps.weekend był słoneczny z małymi chmurkami i własnie między jedną a druga chmurką zrobiłam to ciasto nie tracąc ani promyka słońca , zatem to ciasto jest na 100 % expresowe :):)

      Usuń
    6. Baaaardzo się cieszę 😀😀 Jest mi niezmiernie miło czytać takie komentarze, motywują mnie do tego, żeby jednak bloga nie zaniedbywać! Dziękuję ❤

      Usuń
  5. Tak jest najlepiej! Na jutro też mam plan: kupić kolejne truskawki i upiec ciasto. Nie wiem, jakie. Pewnie najprostsze i najpyszniejsze, bo przecież takie są ciasta z truskawkami :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zwłaszcza jak teraz są ciut tańsze i sezon w pełni :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Anonimowy16/6/17

    Mi coś jednak poszło nie tak... ilekroć próbuje upiec jakiś łatwy przepis... hmmmm... nie wychodzi :( chyba lepiej skorzystać z cukierni ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim przypadku chyba tak :) Tego ciasta nie można długo ani miksować ani mieszać :)

      Usuń
    2. W takim przypadku chyba tak :) Tego ciasta nie można długo ani miksować ani mieszać :)

      Usuń
  7. Anonimowy24/6/17

    Wszystkiego najlepszego! Dużo radości z blogowania :)

    U Nas ciasto zagościło już po raz kolejny a półtoraroczny Maluch stwierdził, że jest py co znaczy pyszne :)

    Pozdrawiam,
    Ania

    Ps. Jutro wypróbujemy tarte :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.