Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto buraczkowo-czekoladowe



Ciasto z burakami? Buraczkami? Brownie buraczkowe? Brownie burakowe? Buraczkowe ciasto z czekoladą? Buraczkowe ciasto czekoladowe? Cokolwiek wpiszecie w google, traficie na wyśmienite ciasto. Jest całe mnóstwo przepisów, a zasada przygotowania jest bardzo podobna do ciasta czekoladowego z cukinią czy ciasta dyniowego. Nie trzeba tutaj precyzyjnie trzymać się przepisu, można kombinować i dodawać swoje ulubione dodatki (np. bakalie, więcej pokrojonej czekolady, zmielone orzechy lub migdały).

Lubię ciasta kombinowane, przekładane, które wymagają czasu, pomyślunku i talentu. Najbardziej brakuje mi tego pierwszego. Ale może gdyby ciasta miały tylko 80 kalorii to i czas bym znalazła ;) Pozostaje się chyba cieszyć, bo jak kocham piec bardziej niż gotować i mogłoby to się po prostu źle skończyć. 

A to ciasto czekoladowe to chwila moment. Zwłaszcza, że ugotowane buraczki można kupić i wystarczy je tylko zmiksować. Reszta to kwestia zamieszania i hop do piekarnika. Ostatnia chwila w ten weekend na takie zimowe ciasto, bo za tydzień (bardzo w to wierzę), to już tylko lody na mieście!


Składniki:
  • 250 g dobrej gorzkiej czekolady (ok. 180 g do roztopienia, reszta do pokrojenia na kawałki)
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g ugotowanych buraków, zmiksowanych
Przygotowanie:
  1. Ugotowane i ostudzone buraczki miksujemy na puree.
  2. Czekoladę (ok 180 g) topimy w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i powoli mieszamy, aż czekolada się roztopi).
  3. Jajka ubijamy z cukrem, aż otrzymamy kremową masę, albo jak mówiły nasze mamy i babcie: "do białości". 
  4. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie łączymy. Dodajemy olej, zmiksowane buraczki i pozostałą czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki.
  5. Następnie powstałą masę mieszamy z mąką, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. 
  6. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm lub formy o wymiarach ok. 21x21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka").
  8. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i oblewamy polewą czekoladową.

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
Przygotowanie:
  1. Podgrzewamy śmietankę w rondelku, a następnie roztapiamy w niej czekoladę.
  2. Tężejącą polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta. 
  3. Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Robiłam ciasto czekoladowe z buraczkami - zadziwiajaco pyszne i nikt się nie zorientował czym jest tajemniczy składnik!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W zeszłym roku zakochałam się w buraczanym brownie, piekłam je nawet na święta. Jest cudownie wilgotne i pyszne. I to Twoje tak kusi! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem fanką :) Następnie zrobię z batatami :)

      Usuń
  3. Piekłam kiedyś, bardzo dobre. Aktualnie zajadam też czeko ciasto i dobrze bo inaczej na widok Twojego serce by mi pękło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś nie lubiłam ani czekoladowych lodów, ani czekoladowych ciast. A od kilku lat to moje numery 1 :)

      Usuń
  4. czekolada i buraki to równie pyszne połączenia jak marchewka i cynamon :) porywam kawał ciacha do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie ale niestety smakuje okropnie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jakieś stare buraki miałaś? ;) Jak dla mnie burak daje słodycz i w smaku jest niemal niewyczuwalny.

      Usuń
  6. Czy zamiast gorzkiej czekolady mogę użyć mlecznej ??

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast gorzkiej czekolady mogę użyć mlecznej ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jak najbardziej :) Nie będzie jednak tak intensywne w smaku i kolorze.

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger