Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sałatka z wędzonym twarogiem



O ile nie mam  problemów z przygotowywaniem posiłków do pracy latem, tak jesienią i zimą już gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo. Mieszam więc coś "solidniejszego", bardziej zimowego. 

Ten przepis znalazłam w najnowszej książce "Kuchnia polska według Karola Okrasy", którą można otrzymać za naklejki w Lidlu. Mam wszystkie książki, które ukazały się do tej pory i coś czuję, że na tej w tym roku się nie skończy. Książka ma na okładce naklejkę "Słona" i długo zastanawiałam się co to znaczy... no więc mam wielką nadzieję, że jeszcze przed świętami pojawi się "Słodka" :) 

Do sałatki nie miałam wszystkich składników, to wcale nie oznacza, że nie można jej przyrządzić. Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;) 


Składniki:
  • 150 g kaszy bulgur lub jaglanej
  • 200 g wędzonego twarogu
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz 
Poniżej kursywą wypisałam składniki, które podane są w oryginalnym przepisie, ale ja ich akurat pod ręką nie miałam:
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 1 pęczek rukoli, posiekany 
  • 4 łyżki kaparów 
  • 150 g marynowanych podgrzybków  
Przygotowanie:
  1. Kaszę bulgur lub jaglaną płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 
  2. Paprykę myjemy, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Po tym czasie zawijamy na 10 minut w folię aluminiową, aby papryka zaparowała i obieramy ją ze skórki, która powinna łatwo schodzić. Obraną paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. 
  3. Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. 
  4. Kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, cebulą, słonecznikiem, posiekaną pietruszką i rukolą, kaparami i pokrojonymi podgrzybkami. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce, dodajemy olej, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  5.  Smacznego! 


1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis, połączenie kaszy bulgur lub jaglanej z wędzonym twarogiem, papryką, ziarnami słonecznika i pozostałymi składnikami na pewno jest smaczne. Tego typu sałatki nie są zbyt popularne w naszych domach, ale oczywiście jak najbardziej warto to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger