Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Drożdżowe wytrawne bułeczki (ślimaczki)


 

Przekąska dobra jako dodatek do sałatki, gdy przychodzą goście, do zabrania na wycieczkę zamiast kanapek. Na kolację, albo na drugie śniadanie. Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze.  


Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła nie w tę stronę co trzeba.  Ale wieczorne rozgrywki w remika ze znajomymi, przy stosie pistacji, popcornu, słonecznika i czekolady, były tego warte :)

Wracam więc do lżejszego jedzenia, a na blogu zostawiam przepis na wytrawne drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :)


Składniki na ciasto:
na ok. 16 szt.
  • 200 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na  ok. 15 min. wyrośnięcia. 
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtko, oregano, szczyptę soli i roztopione masło. 
  3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. 
  4. Ciasto dzielimy na dwie części i  rozwałkowujemy po kolei na dwa prostokąty.
Składniki na szpinak:
  • 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego
  • 200 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować).
  2. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ser feta, sól i pieprz i dusimy do momentu, aż ser nie będzie miał grudek, a woda całkowicie odparuje.  
  3. Masę szpinakową rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanych prostokątach z ciasta. Zwijamy je następnie w rulon i kroimy każdy na 6-8 części. 
  4. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone. 
  5. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  
  6. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Anonimowy9/5/16

    uwielbiam Twoje drożdzowe wypieki Bistromamo! Drożdże lubią ciepłe osoby, dlatego zawsze tak fantastycznie Ci wychodzą;)Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie ukrywam, baaardzo lubię ciasto drożdżowe tylko dlaczego ono nie jest jak zielony ogórek? Że można jeść do woli nie tyć? :)

      Usuń
  2. wspaniałe!! porywam po jednej i zmykam :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger