Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

PIZZA Z PESTO I SZPARAGAMI


Pizza to ciągnąca się mozzarella, pyszny sos pomidorowy i rewelacyjne ciasto. Podejmując pierwszą próbę zrobienia pizzy, zaczęłam właśnie od przygotowania domowego ciasta, które wyrosło mi jak drożdżowe babci na Wielkanoc. Nie znam osoby, która przygodę z domową pizzą zaczynała od cienkiego ciasta! Bo pierwsze własnoręcznie zrobione ciasto jest zawsze nieprzyzwoicie grube i w dodatku całe ugina się od nadmiaru dodatków.

Dziś już jestem mądrzejsza i wiem, że najlepsza pizza jest na cienkim cieście, a o jej jakości nie świadczy ilość składników, które można dowolnie dobierać. Do ciasta obowiązkowo dodaję oregano, a składniki ograniczam do 2-3, nie więcej. Pizzę piekę krótko w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli nie jesteście szczęśliwymi posiadaczami kamienia do pieczenia pizzy, w rozgrzanym piekarniku zostawcie na kilkanaście minut blachę, a następnie na rozgrzaną ostrożnie przełóżcie ciasto.

Taką pizzę przygotowałam w zeszłym roku do naszego COOLmaga. W tym roku zamierzam ją powtórzyć, bo była pyszna. Tymczasem szparagowe zachcianki zaspokoiłam klasyczną tartą.


ciasto na pizzę:
proporcje na 1 dużą pizzę o średnicy 30 cm lub dwie mniejsze
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki wody
  • 270 g mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy (lub rozciągamy rękami) i przekładamy na papier do pieczenia.

pesto: 
lub 2 - 3łyżki gotowego

  • 15 listków bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

dodatki:
  • 7-10 ugotowanych zielonych szparagów
  • 3 plasterki sera mozzarella
  • 2 łyżki płatków migdałów

Na cieście rozprowadzamy zielone pesto. Na nim układamy porozrywane w palcach plastry mozzarelli, ugotowane szparagi (końcówki obcinamy), całość posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ze składnikami przenosimy na rozgrzaną blachę i pieczemy ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.


9 komentarzy:

  1. swoje szparagowe zachcianki chyba zaspokoję w taki właśnie pizzowy sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że smakowało. Ja jednak zostanę przy swoich pizzach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowana pyszność!

    OdpowiedzUsuń
  4. pizza wspaniała, trafiłaś w moje smaki ;)
    zapraszam: http://bonne-vivre.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. matko święta, jakie to musi być smaczne...

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała :) uwielbiam pizze na takim spodzie :) pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj to jest coś co muszę wypróbować:D wygląda mega apetycznie:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pizza wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger