Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 25 kwietnia 2015

WIOSENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM



W końcu wiosna! Mam wrażenie, że pół roku siedzimy w norach, zakutani po usze w koce i doczekać się nie możemy słońca, kwitnących drzew, zielonej trawy, długiego dnia. Lodów w parku na ławce, spacerów. Tego, że można tylko zmienić papcie na buty i wyjść z domu, bo nie trzeba zakładać drugiego swetra, rękawiczek i owijać się cztery razy szalikiem. 

Najbardziej mnie cieszą pierwsze wiosenne, słoneczne weekendy. Nie wiadomo co z czasem zrobić, bo wszystko by się chciało. Pojechać za miasto, dzieci na rower wsadzić, na rolki, spotkać się z kimś, a tu jakieś zakupy trzeba zrobić, posprzątać, pranie puścić, na urodziny do koleżanki dziecko zawieść. I ani się człowiek nie obejrzy, a już niedziela wieczór, a jeszcze przed chwilą cieszył się piątkiem i myślał, że tyle czasu wolnego przed nim. 

Podobnie mam z całą wiosną i latem. Jeszcze się dobrze nie rozkręciły, a za chwilę będzie wrzesień i dzieci pójdą do szkoły. Czy tylko mi ten ciepłe pory roku tak uciekają? Za chwilę maj. A jak maj to rabarbar, botwinka, szparagi. Truskawki, na które czeka się cały rok (jeju, ależ bym jadła!). Jak już są to włącza mi się jakiś smutek dziwny na myśl o tym, że za chwilę ich nie będzie.

Tymczasem witam wiosnę sałatkami, które dzielnie noszę do pracy na drugie śniadanie. Dziś jedna z tych, które pojawiają się raczej w weekend, ale za to znikają dosyć szybko. Jeżeli tylko lubicie tuńczyka w takim towarzystwie - polecam!

Przepis przygotowałam do wiosennego wydania Green Canoe.  



składniki na sałatkę:
na 1-2 porcje
  • sałata lodowa lub ulubiona mieszanka sałat
  • 100 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 
  •  ½ czerwonej papryki
  •  ½ żółtej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  •  suszony tymianek i oregano
  • 1-2 ugotowane jajka (żółtko powinno być lekko płynne)
Paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy paprykę, posypując ją ziołami. Grillujemy z obu stron, aż będzie miękka.
Na talerzu (półmisku) układamy sałatę, paprykę, odsączone kawałki tuńczyka i ugotowane jajko, przekrojone na pół. Całość polewamy sosem winegret.

składniki na sos:

  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny
  • 120 ml oleju rzepakowego 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
W szklanej misce umieszczamy musztardę, dodajemy miód i mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, pieprz i zaczynamy powoli wąską strużką dolewać olej. Cały czas mieszamy (nie ubijamy) za pomocą trzepaczki. Sos powinien być jednolity. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. 

Smacznego! 

8 komentarzy:

  1. tak! to sałatka dla mnie - wielbicielki tuńczyka z puszki ;p składniki właściwie mam w lodówce, więc widzę ją jako moją kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kolację też dobra! Ja z tuńczykiem mam różnie, raz jem bez opamiętania, a później mam pół roku przerwy. Ale tuńczyk w towarzystwie jajka zawsze dobrze smakuje :)

      Usuń
  2. Wspaniała, zdrowa kompozycja. Zdrowe źródła białek i witamin. Wzorcowe danie bezglutenowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tak staram się teraz odżywiać właśnie, chćc glutenu do końca nie wykluczyłam.

      Usuń
  3. aż mam ochotę na tuńczyka !

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna sałatka! :) Piękne zdjęcia ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.