Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Przyprawa do piernika

 

Nie miałam w planach domowej przyprawy do piernika, bo nigdy nie zawiodłam się na tych kupnych, gdzie ktoś wiedział ile czego dać, żeby otrzymać idealny efekt końcowy. Chciałam więc jak zwykle kupić, a tu w moim jedynym sklepie spożywczym, który mijam po drodze do domu, ani śladu korzennej przyprawy. A w planach piernik staropolski, ciasto angielskie i oczywiście pierniczki. W domu zaczęłam szukać w szafkach i znalazłam wszystko, co do przyprawy jest potrzebne.

Zanim zmieliłam składniki, poczytałam mniej więcej ile czego, żeby później nie było... w jednych przepisach spotkałam pieprz, w innych cukier czy kakao. W tym przepisie postawiłam na anyż. Wiem, że nie wszyscy za nim przepadają... z anyżem trochę jak z kminkiem. Albo się kocha albo nienawidzi. Na szczęście robiąc domową przyprawę, można decydować samemu.

Jeśli więc macie chwilę, kilka niezbędnych składników w domu, to zachęcam do "ukręcenia" takiej domowej przyprawy.Część przyprawy już wylądowała w pierniku staropolskim, odrobinę dodałam do musaki (!), część jutro dodam do ciasta angielskiego, żeby zdążyło nabrać mocy przed świętami, a w przyszłym tygodniu do pierniczków. 


składniki:
(z podanych składników wychodzi mniej niepełna szklanka przyprawy)

  • 5 łyżeczek mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 15 sztuk wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 sztuk goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 gwiazdki anyżu (można pominąć)
Wszystkie składniki milimy w blenderze na najwyższych obrotach. Można je również utłuc w moździerzu.  Przekładamy do szczelnego pojemnika.

Na 1 kg mąki powinno wystarczyć ok. 3 łyżek. 

Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie przyrządzałem swojej własnej przyprawy... Zawsze ograniczałem się do tej kupnej. Przypuszczam, że piernik z własną przyprawą jest jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :) Przekonam się przed świętami co mi wyszło :)

      Usuń
  2. Większość kupnych przypraw jest już z cukrem- plusem tej domowej jest jego brak:) Ale musiało o Ciebie pięknie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Cukier i tak do ciasta się dodaje, wiadomo... ale ten cukier w kupnej przyprawie to też dodatkowa gramatura, czyli klasyczne oszukiwanie klienta...

      Usuń
  3. Udział pieprzu do mnie przemawia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy23/11/14

    jak widzę cynamon to od razu czuje jego zapach :) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! I pierwsze skojarzenie to jesień, a drugie to święta!

      Usuń
  5. Musze zrobić, jak najszybciej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziś skorzystam z przepisu, bo jak na złość nie mogę znaleźć ani w realu, ani w almie czy nawet lewiatanie żadnej przyprawy do piernika/korzennej. nie mam tylko blendera ani moździerza, spróbuję wykorzystać młynek do pieprzu. pozdrawiam i do zobaczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie moździerza też nie mam i bardzo nad tym ubolewam :) Ciekawa jestem czy też dałaś tyle anyżu co ja :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger