Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Białe kiełbaski pieczone z ziemniakami


Jedno z dań, które przywędrowało za mną z Wielkiej Brytanii. Przygotowuję je jednak od niedawna, a dokładniej mówiąc, od kiedy odkryłam małe białe kiełbaski. Na wyspach bardzo popularne są niewielkie sausages i przez długi okres nie umiałam znaleźć ich polskiego zamiennika, który do tego dania pasowałby najbardziej. 


Białe kiełbaski, oprócz tego, że pieczone smakują rewelacyjnie, idealnie komponują się z rozmarynem. I to właśnie rozmaryn nadaje charakter tej potrawie. Jeśli chcemy, żeby pomidorki popękały bardziej, można je dodać kilka minut wcześniej. Do całości proponuję sos czosnkowy, ale delikatny, na jednym ząbku czosnku w zupełności wystarczy. 

To jedno z prostszych dań obiadowych. I jedno z moich ulubionych. Nie wymaga dużo pracy, wystarczy jedynie co kilkanaście minut otwierać drzwi piekarnika i dorzucać kolejne składniki. Sprzątania po obiedzie też nie ma zbyt wiele :) 


składniki:
  • 5 średnich ziemniaków
  • 10-12 białych kiełbasek (najlepiej cienkich)
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 małe czerwone cebule
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub drobno posiekanego świeżego)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek 
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Ziemniaki zostawiamy w skórkach. Szorujemy gąbką, a następnie kroimy wzdłuż w ćwiartki (na kształt łódek). Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany lub suszony rozmaryn, a następnie wkładamy ćwiartki ziemniaków i potrząsamy miseczką, aż wszystkie będą równomiernie pokryte oliwą i rozmarynem. Ziemniaki obsypujemy solą i mielonym pieprzem. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ćwiartki ziemniaków przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut. W trakcie pieczenia dwukrotnie przewracamy ziemniaczki, aby były równomiernie przypieczone. 

Następne składniki dodajemy w następującej kolejności:
- po 30 minutach pieczenia ziemniaków dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz białe kiełbaski,
- po kolejnych 10 minutach dodajemy umyte, oczyszczone i przekrojone na pół pieczarki,
- na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy pomidorki koktajlowe.

Wyznacznikiem, ile minut zostało do końca pieczenia, są ziemniaki. Powinny być miękkie, a skórka przyrumieniona. Podobnie przyrumieniona powinna być kiełbaska. 

Przed podaniem dodajemy rukolę. Idealnym dodatkiem do tego dania jest sos czosnkowy (pół na pół: jogurt naturalny i majonez, 1 ząbek czosnku, świeży koperek, sól).

Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Z tym sprzątaniem, to bardzo dobra wiadomość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wygląda. Skusze się zapewne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ jestem głodna:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy25/3/14

    Mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana:),powiedz gdzie kupiłaś te kiełbaski?,My z zmężem jedliśmy takie w irlandii,i baaardzo za ich smakiem tesknimy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy te będą identyczne, ale kupiłam je w Lidlu :)

      Usuń
    2. powiem więcej Mąż właśnie pojechał do lidla hahahaha.... oby były ,bo inaczej mi sie dostanie:P

      Usuń
    3. mam nadzieję, że znalazł i że Wam smakowało :)

      Usuń
    4. Znalazł,i upiekł jak te z irlandii:) ,niestety są zupełnie inne... gdybvyście widzieli tego biedaka jak małe rozczarowane dziecko:P.Ale kielbaski z lidla tez byly smaczne:)

      Usuń
    5. hahaha :) wierzę... bo ja pamiętam też smak tych kiełbasek z Anglii, w Polsce takich nie ma, choć polskie wędliny to rarytas przy wszystkich angielskich. Te małe białe z Polski jednak najbardziej mi do tego dania pasują :)

      Usuń
  6. Polecam, polecam, polecam. Żonce, synowi i oczywiście mnie bardzo smakowało! Sos dodał wyrazistości potrawie. Ps: nie dałem pieczarek.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger