Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Flądra z sosem tymiankowym


Jeśli ktoś jeszcze nie wie co zrobić na piątkowy obiad, 
to polecam pyszną rybkę w bardzo aromatycznym sosie.

Przepis jakiś czas temu otrzymałam od Olgi. 
Niezwykle rzadko trzymam się dokładnie tego, co zostało podane w przepisie. 
W tym przypadku jednak chciałam wiernie oddać smak,
 który ktoś zapisał wcześniej na kartce 
i wolałam nie eksperymentować :)




ryba:
  • 300 - 400 g filetów (flądra, halibut, sola)
  • sól
  • mąka do oprószenia
  • masło
Filety osuszamy, solimy i delikatnie oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filety na dużym ogniu, krótko z obu stron. Ryba powinna być usmażona na zloty kolor. Podajemy z gorącym sosem.
sos:
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3-4 gałązki tymianku
  • liść laurowy
  • sól i świeżo mielony biały pieprz
  • 5 łyżek zimnego masła, posiekanego
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
Na patelni, na niedużym ogniu, rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim cebulę. Dolewamy bulion, śmietankę, tymianek, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. 
Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez gęste sitko (zmiksowałam wszystko w blenderze, wcześniej wyjęłam listek laurowy). Do sosu dodajemy zimne masło, w małych kawałkach i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy sok z cytryny. 
Przed podaniem można posypać świeżym tymiankiem.




3 komentarze:

  1. Flądra jest moją ulubioną rybą :) Z sosem tymiankowym brzmi i wygląda świetnie. Chętnie zrobię :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz jadłam fladrę i na pewno będę kupować częściej, a sos polecam jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dalia2/7/12

    Ja serwuję rzadko, ale może to wynik niewłaciwej oprawy. Ten przepis wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger