Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pierogi drożdżowe z jagodami

pierogi drożdżowe

Pierogi na cieście drożdżowym z jagodami jadłam kilka lat temu w opolskim Pierożku. Bardzo mi smakowały. To tak, jakby niewielkie kawałki bucht odrywać i maczać w jagodach. Wtedy jeszcze nie myślałam o tym, żeby podobne zrobić w domu. 

Ale kiedy kilka dni temu niosłam do domu świeże jagody, to ciasto latało mi w myślach jak natrętna mucha. Bałam się tylko jednego. Że nie wyjdą i co ja wtedy zrobię?? To znaczy co zjemy na obiad... bo nic innego w lodówce nie miałam. I wymyśliłam, że... zrobię ciasto normalne i ciasto drożdżowe. Nie pytajcie o minę mojego męża, kiedy powiedziałam co zamierzam zrobić! 

Partia pierogów z klasycznego ciasta poszła na pierwszy rzut, dzieci pojadły, w tym czasie wyrosło ciasto drożdżowe i poszło sprawniej, niż myślałam. Nie wiedziałam do końca jak zachowa się wrzucone na wrzątek, czy się te pierogi nie posklejają, czy dobrze polepiłam. Zdążyłam zrobić kilka zdjęć na szybko, bateria w aparacie była już na wyczerpaniu, więc nie znajdziecie tu pięknej stylizacji, ani rewelacyjnej jakości, ale same pierogi to miód malina. 

Ciasto jest delikatne jak puch. Czuć, że drożdżowe, do tego jagody i trochę kwaśnej śmietany. Jejku jak mi to smakowało! Na drugi dzień można je ponownie wrzucić na wrzącą wodę i chwilę pogotować, ale równie dobrze smakują podsmażone na masełku. 


Składniki:
  • ok. 300 g mąki pszennej.
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju 
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • ok. 0,5 l jagód
  • 4-5 łyżek cukru 
  • 1 łyżeczka bułki tartej 
Przygotowanie:
  1. Jagody płuczemy i osuszamy. Przesypujemy do miski i mieszamy razem z cukrem i bułką tartą. Można ją pominąć, ja jednak daję, żeby wchłonęła ew.. sok z jagód. 
  2. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, szczyptę soli i olej.
  4. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia. 
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie lub trzy części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 4-5 mm. 
  6. Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka jak na klasyczne pierogi. 
  7. Łyżeczką nakładamy do środka jagody i dobrze zaklejamy brzegi. Pierogi odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. 
  8. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 4-5 minut, licząc od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. 
  9. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Polewamy roztopionym masłem, żeby pierogi się do siebie nie poprzyklejały. Podajemy ze śmietaną lub z samym roztopionym masełkiem.
  10. Smacznego!

pierogi z ciasta drożdżowego

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © bistro mama , Blogger