Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

JAJKO W KOSZULCE NA SZPINAKU I GRZANCE



Przez jakiś czas ten zestaw, który dziś mam na blogu, czyli: grzanka, szpinak i jajko, jadłam niemal w każdy piątek po pracy. Przychodziłam do domu, dla reszty rodziny najczęściej miałam coś z czwartku, a ja mogłam w końcu zjeść szpinak. Jeżeli tylko miałam kawałek podsuszonego chleba, to wybierałam taką wersję zamiast na przykład szpinaku z makaronem. Czasami jajko w koszulce zastępowałam jakiem sadzonym.

Do tych piątkowych małych obiadów pewnie będę często wracać, choćby z tego względu, że poniekąd ten zestaw stał się dla mnie symbolem rozpoczynającego się weekendu. A skoro zaczynamy weekend, to przecież w sobotni czy niedzielny poranek nikt nie każe się nam spieszyć i możemy spokojnie przygotować takie śniadanie.

Ten przepis, jako jeden z dwóch moich, znalazł się w wiosennym magazynie internetowym Green Canoe. Jeżeli jeszcze nie mieliście przyjemności obejrzeć, polecam z całego serca!



składniki:
na jedną porcję
  •  kromka chleba pełnoziarnistego
  •  ok. 200 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki masła  
  • ew. plaster sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzoli)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
W rondelku podgrzewamy wodę z dodatkiem octu i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Następnie na patelni rozgrzewamy połowę masła i dusimy na nim szpinak, aż zmięknie. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilkę. Pozostawiamy na najmniejszym ogniu.

Na drugiej patelni rozgrzewamy drugą łyżeczkę masła i podsmażamy na niej kromkę chleba na zloty kolor z obu stron.

Woda z octem w tym czasie powinna już wrzeć. Jajko wybijamy na miseczkę i ostrożnie, trzymając miseczkę tuż nad powierzchnią, przelewamy jajko do wody. W razie potrzeby białko delikatnie zbieramy do środka łyżką, tak aby ładnie się ułożyło wokół żółtka. Powtarzamy czynność, jeśli gotujemy więcej jajek. Każde jajko gotujemy 3 minuty. Przy 3-minutowym gotowaniu żółtko jest mocno płynne, jeśli będziemy gotować 1minutę dłużej,  sam środek żółtka będzie pół miękki, a białko dobrze ścięte.  

Ciepłą i chrupiącą kromkę chleba układamy na talerzu, na nią dajemy szpinak, ewentualnie plaster gorgonzoli, a na samą górę jajko w koszulce.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pycha!! i jajeczko i szpinak ktory uwielbiam..bylo by pyszne na śniadanie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to śniadanie, a często i szybki obiad :) bardzo lubię!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak! I dosłownie tak było, uczciłam z córką jej sukces, mistrzostwo Polski w tańcach :)

      Usuń
  3. Anonimowy15/4/15

    To jajeczko jest IDEALNIE ugotowane!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © bistro mama , Blogger