tag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post7413117738737594992..comments2024-03-29T08:45:22.609+01:00Comments on bistro mama: Sok z czarnych winogronbistro mamahttp://www.blogger.com/profile/02976884059444763195noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-2848643661748322412023-05-28T10:31:07.548+02:002023-05-28T10:31:07.548+02:00Nice post thank you RachelleNice post thank you RachelleAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-18907039200094200112018-09-17T13:57:32.406+02:002018-09-17T13:57:32.406+02:00Na to pytanie nie znam odpowiedzi :) Na to pytanie nie znam odpowiedzi :) bistro mamahttps://www.blogger.com/profile/02976884059444763195noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-12943214701823790822018-09-11T07:45:21.417+02:002018-09-11T07:45:21.417+02:00A ten sok nie fermentuje ? I nie rozsadzi słoika ?...A ten sok nie fermentuje ? I nie rozsadzi słoika ?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12476723031255149752noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-86200276554628781572017-10-06T17:57:03.893+02:002017-10-06T17:57:03.893+02:00Ja taki sok robiłam w sokowniku. Miał takie powodz...Ja taki sok robiłam w sokowniku. Miał takie powodzenie że wszyscy znajomi i rodzina oczywiście. Nie chcieli herbaty tylko sok z winogron z gorącą wodą. REWELACJA. pizdrawiambarbarahttps://www.blogger.com/profile/05740733807987494221noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-35503345245691195122016-10-21T10:08:37.899+02:002016-10-21T10:08:37.899+02:00a ja zasypuję umyte owoce w słoju cukrem i szczeln...a ja zasypuję umyte owoce w słoju cukrem i szczelnie zamykam, stawiam w kąciku spiżarni i po jakimś czasie mam super naturalny sok - bez obróbki termicznej i bez strat cennych składników ( to samo robię z jeżynami i czarnymi porzeczkami - porzeczkowy świetnie rozgrzewa)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-26780290318862851142014-10-06T07:27:22.267+02:002014-10-06T07:27:22.267+02:00Czy wysoka temperatura gotowania nie zniszczy tych...Czy wysoka temperatura gotowania nie zniszczy tych dobrodziejstw, o których Pani pisała? Gdzieś czytałam, że najwartościowsze są soki surowe tylko krótko pasteryzowane.Krupeczkahttps://www.blogger.com/profile/08682505851030210119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-88427561796364741992014-01-28T20:16:32.586+01:002014-01-28T20:16:32.586+01:00bardzo dobry przepisbardzo dobry przepisAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-34799039240766874722013-09-25T11:04:29.559+02:002013-09-25T11:04:29.559+02:00Ja zawsze wyciskam sok z owoców przez pieluchę tet...Ja zawsze wyciskam sok z owoców przez pieluchę tetrową, a następnie powoli i delikatnie podgrzewam, dodaję cukier (wedle uznania), potem przelewam, przecieram nakrętki i szyjki butelek alkoholem i zakręcam. Nie pasteryzuję dodatkowo. Taki wyciskany sok ma inny smak, dla mnie zdecydowanie pełniejszy niż ten z sokownika. Cateringhttp://www.firmy.cateringowe.eunoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-72645786931343143742013-09-22T21:23:18.173+02:002013-09-22T21:23:18.173+02:00Absolutnie tak nie zamierzam traktować tego, co na...Absolutnie tak nie zamierzam traktować tego, co napisałaś/napisałeś :) Bardzo sobie cenię takie komentarze i wiedzę, bo dzięki temu i ja się uczę. Pozdrawiam :)bistro mamahttps://www.blogger.com/profile/02976884059444763195noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-51793599613789263952013-09-22T19:43:45.471+02:002013-09-22T19:43:45.471+02:00Nie potraktuj proszę tego jako wymądrzanie się, al...Nie potraktuj proszę tego jako wymądrzanie się, ale jako radę - forma "czerwony winogron" jest niepoprawna. Właściwie powinno być "czerwone winogrono", a że mówiąc o winogronach mamy najczęściej na myśli liczbę mnogą, więc - "czerwone winogrona".<br />Dalej cukier. Wszystko zależy jakie owoce się dostanie, ale spokojnie można przyjąć, że w takich winogronach jest 10-15% cukru, czyli u Ciebie 100-150 g. Do tego dodajesz 100-150 g cukru trzcinowego, masz zatem w litrze swojego "soku" (syropu?) ok. 200-250 g cukru! To, że nie jest to cukier biały, to niewielka zaleta.<br />No i gotowanie. Raczej niewiele witamin itp. zostaje po takim zabiegu. Polecam sokownik parowy i zlewanie gorącego soku do wyparzonych butelek i natychmiastowe ich zakręcanie. Sok zachowuje więcej właściwości zdrowotnych i roboty jest mniej.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-5460147377407621632013-09-17T22:45:27.702+02:002013-09-17T22:45:27.702+02:00Olu, pasteryzuję w butelkach po soczkach (np. Kubu...Olu, pasteryzuję w butelkach po soczkach (np. Kubusiach w szklanych butelkach). Na dnie garnka kładę ściereczkę, na ściereczkę butelki, zalewam wodą do 3/4 wysokości butelek i gotuję przez mniej więcej 30 minut. Można też pasteryzować w nagrzanym piekarniku.bistro mamahttps://www.blogger.com/profile/02976884059444763195noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-26781083843177907552013-09-16T15:48:00.387+02:002013-09-16T15:48:00.387+02:00takie winogrona sa NAJLEPSZE na swiecie, zadne kup...takie winogrona sa NAJLEPSZE na swiecie, zadne kupne tak nie smakuja jak te ! ale mi narobilas ochoty ...CheekyNatihttps://www.blogger.com/profile/17958723403085985131noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-19438458106722202622013-09-16T15:22:46.787+02:002013-09-16T15:22:46.787+02:00U mojej Mamy od paru lat rzadzi sok winogrona z ja...U mojej Mamy od paru lat rzadzi sok winogrona z jablkiemAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/13022287934037539150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-16867911665692682992013-09-16T14:58:03.350+02:002013-09-16T14:58:03.350+02:00OK, chyba wygra z nalewką, bo szybsze ;) A mam tyc...OK, chyba wygra z nalewką, bo szybsze ;) A mam tych winogron zatrzesięnie w ogordku ;)<br />Jak pasteryzujesz?OlaG.https://www.blogger.com/profile/09253291224612194423noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3774486972714325431.post-72236540596774714672013-09-16T07:03:58.481+02:002013-09-16T07:03:58.481+02:00Przypomniałaś mi, że muszę odwiedzić babcię, która...Przypomniałaś mi, że muszę odwiedzić babcię, która ma mnóstwo takich winogron :)Aurorahttps://www.blogger.com/profile/10488107011325447471noreply@blogger.com