Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pieczone awokado z sosem chipotle majo

pieczone awokado

Dzień dobry, dzień dobry! Mówiłam w maju, że za jakiś tydzień już wrzesień? No i proszę, wszystko się zgadza. Staram się z całych sił chłonąć  wiosnę, lato i ciągle mało i za szybko. Jak Hania była mała, wstawała rano i pytaliśmy jak spała, odpowiadała nam: mao i zieee. Więc tak mam z kolejnym latem, które właśnie minęło. 

Jesień jest piękna. Lubię jesienne temperatury, jesienne kolory i ubrania. Ale nie lubię faktu, że po złotym czasie przychodzi miesiąc nocy (tak widzę listopad), później chwilę lepię uszka, czekam na gości i znowu jestem w dwóch miesiącach, które kojarzą mi się z poczekalnią albo jakąś kolejką do lepszego, czyli do wiosny. 

Ale nie byłabym sobą, gdybym tych miesięcy nie doceniała. Można wtedy bez specjalnych wyrzutów sumienia leżeć pod kocem z książką, wyjadać łyżeczką śliwki pod kruszonką i popijać ziołowe herbatki. Można też znaleźć czas na nowe dania i przekąski.  Choćby jak to z awokado, które powstało w wyniku... nadmiaru awokado. Do wyboru miałam - albo nutella albo piekę. Dzieci odmówiły nutelli, więc została wersja wytrawna. 

Można jeść  na zimno i na ciepło. Tylko po przekrojeniu awokado należy sprawdzić, czy nie jest gorzkie. Do tego sos chipotle, moje odkrycie tegorocznych wakacji! Mieszam go również z sałatkami do pracy. Papryczki chipotle można kupić np. w Kauflandzie.  



Składniki:
  • 2 szt. awokado 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mąki 
  • 3-4 łyżki startego parmezanu 
  • 5-6 łyżek panierki panko 
Przygotowanie: 
  1. Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Kroimy na ósemki. 
  2. Przygotowujemy trzy miski: 
    • do pierwszej wsypujemy mąkę
    • do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem 
    • w trzeciej mieszamy parmezan z panierką panko 
  3. Kawałki awokado obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a następnie w mieszance parmezanu z panko. 
  4. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, na złoty kolor. 
  5. Podajemy z dipem ( u mnie sos chipolte majo) 
Sos chipotle majo:
  • 2 papryczki chipotle z zalewy 
  • 5 łyżeczek majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego (lub tylko majonez)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie: 
          Wszystkie składniki miksujemy razem. 





1 komentarz:

  1. Anonimowy1/12/22

    One instance of that is the bioresorbable trachial splint to treat newborns with tracheobronchomalacia developed at the University of Michigan. The use of additive manufacturing for serialized manufacturing of orthopedic implants additionally be|can be} growing precision machining end result of} capacity to effectively create porous floor buildings that facilitate osseointegration. The listening to help and dental industries are expected to be the largest area of future growth utilizing the custom 3D printing expertise. Additive manufacturing of meals is being developed by squeezing out meals, layer by layer, into three-dimensional objects. A large variety of meals are applicable candidates, such as chocolate and candy, and flat meals such as crackers, pasta, and pizza.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger