Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 16 lipca 2019

Ciasto jogurtowe z wiśniami

ciasto z wiśniami

Znowu w tym roku mamy wysyp wiśni, normalnie klęska urodzaju! Ledwo wróciliśmy z urlopu , a wiadomo jak pod koniec wyglądają rozmowy... jak wrócimy to idziemy do babci na mięsko z sosikiem. Jedno chce z kluskami, drugie z ziemniakami, żeby zrobić błotko. Były marzenia o rosole, zupie ogórkowej, a ja miałam ochotę na pierogi z jagodami!


Wracamy, a tu zonk! Mięsko w sosie co prawda było, ale poza tym wszędzie wiśnie. Paznokcie tak pięknie wypielęgnowałam podczas nicnierobienia i po dwóch dniach mam czarne od wyciskania pestek. Drylownicy dalej się nie dorobiłam, ale dzisiaj ruszam na łowy, bo kolejne wiadro wiśni czeka... I tak mamy już zapas dżemów wiśniowych, wydrylowanych spinaczem wiśni do tego ciasta w zimie, mamy lody wiśniowe i ciasto z wiśniami! 

Chciałam upiec drożdżowe, ale Hania zobaczyła w jakiejś reklamie takie piękne wyrośnięte ciasto z owocami i mówi: o takie mamo upiecz! Żeby było dużo ciasta i owoce tylko na wierzchu! I nawet nie przypuszczałam, że to zwykłe ciasto tak mi ładnie urośnie. Chyba miałam za małą tortownicę ;)  Tutaj to samo ciasto z truskawkami. 

Co dalej z tymi wiśniami to nie wiem. Kompotów nie lubię i zawsze szkoda mi tych owoców dla dwóch szklanek napoju. Na szczęście jest internet, blogi kulinarne, pinterest więc jakiś pomysł na pewno upoluję.

Jeśli macie nadmiar owoców albo brakuje czasu, a ciasto potrzebne na już, to to jest dobry adres strony internetowej. Smacznego!


Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (ok. 360 g)
  • 3 średnie jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2½ szklanki mąki
  • ¾  szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  •  ok. ½ kg wiśni(lub innych sezonowych owoców)
Przygotowanie:
  1. Jogurt naturalny i jajka roztrzepujemy w jednej misce za pomocą trzepaczki. Dolewamy olej i dodajemy ekstrakt z wanilii (składniki mokre).
  2. W drugiej, większej misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia (składniki suche). 
  3. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. To bardzo ważne, żeby ciasta nie ucierać dłużej, inaczej zrobi się zakalec. 
  4. Wiśnie myjemy i drylujemy. 
  5. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm lub blaszkę o wymiarach (21x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy lekko bułką tartą. 
  6. Przekładamy ciasto, a na nim układamy wiśnie bez pestek.
  7. Pieczemy 45-55 minut w 170 st. z termoobiegiem, po upływie ok. 40 minut sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowe.
  8. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  9. Smacznego!
ciasto jogurtowe z owocami

2 komentarze:

  1. o tak! takie słodkości lubią moi domownicy :) upiekę w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Wiewióra :) Powiem krótko: polecam!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook