Featured Post

Image Map

Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 8 marca 2019

Pierogi szpinakowe z kaszą gryczaną i serem feta

pierogi szpinakowe

Pierogi to jest top comfort food.  Przypominają rodzinne kuchnie, mamę w fartuszku, wołanie na obiad. Ruskie to wciąż niezagrożony numer jeden. Te z owocami to wspomnienie lata. Uwielbiam z truskawkami, wiśniami, jagodami, śliwkami. To już za chwilę, już za momencik!

I skoro wszystkie pierogi już na blogu mam, to trzeba było (tu mi się przypomina ulubione słówko Hani z czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ. Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta na pierogi? Albo buraczka ćwikłowego? Albo przecieru pomidorowego? A do tych na słodko ciemnego kakao. Można pójść dalej i dodać te składniki do ciasta na pizzę. Różową już robiłam i kiedyś Wam pokażę. 

Żeby jednak nie było tak kolorowo... Pierogi zrobiłam w ubiegłą sobotę. Wiedziałam, że te zielone to dla mnie i dla Hani, dla chłopaków tradycyjne. Dla dzieci z farszem tradycyjnym, dla dorosłych z kaszą gryczaną. To brzmi prawie jak zadanie tekstowe, a rozwiązanie wygląda tak, że zrobiłam dwa rodzaje ciasta i dwa rodzaje farszu, co w sumie dało 4 rodzaje pierogów: szpinakowe z kaszą, tradycyjne z kaszą, szpinakowe ruskie i tradycyjne ruskie. 

Pół dnia w kuchni. Reszta rodziny wybyła w miasto pozałatwiać różne tam takie. Narobiłam się, nastałam, nagotowałam, garów namyłam, a oni wracają i od drzwi krzyczą: mamo, mamo, tata nas zabrał na hot dogi na Orlenie!

Aaaaaaaa!!!!!!!!!! - wydałam z siebie prawie bezgłośny dźwięk i poszłam w samotności do stołu skonsumować moją porcję pierogów. Kiedy już mi przeszło, zdałam sobie sprawę, że tym samym mam obiady załatwione na kolejne trzy dni! 

Szach mat Rodzinko! :)

pierogi ze szpinakiem

Farsz:
  • 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
  • 200 g sera feta
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej wodzie).
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. 
  3. W misce mieszamy wystudzoną kaszę z cebulką i serem feta. Doprawiamy do smaku solą (oszczędnie, bo feta jest słona) i pieprzem (dość solidnie). 
Ciasto na pierogi:
  • ok. 400 g mąki
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4-5 łyżek rozdrobnionego szpinaku (rozmrożona papka, nie w liściach)
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło, śmietanę i szpinak . 
  2. Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite (lub pozwalamy robotowi kuchennemu wykonać tę część pracy za nas).
  3. Rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka. Nakładamy do środka po łyżeczce farszu i dobrze zaklejamy brzegi. 
  4. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. 
  5. Polewamy roztopionym masłem, żeby pierogi się do siebie nie poprzyklejały. 
  6. Podajemy z roztopionym masełkiem i podsmażoną cebulką.
  7. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook