Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Babeczki z rabarbarem



- Mamo, wiesz że przyniosłem z przedszkola w plecaku dwa kowale?
- Co przyniosłeś???
- Dwa kowale!
- Jakie kowale???
- No takie robaczki czerwone. Teraz muszę im zrobić jakiś domek.



(Nie)stety, po sprawdzeniu zawartości plecaka, okazało się, że kowale nie przeżyły transportu i umarły podczas podróży. A może dużo wcześniej? Bo tak naprawdę nie wiem ile czasu przyszło im spędzić w ciemnych czeluściach plecaka w kształcie Spidermana.

Kwitnące drzewa wystrzeliły w tym roku tak szybko i pięknie. Nie pamiętam, kiedy kwiecień był tak słoneczny! Choć czerwone tulipany były i już ich nie ma, bez jeszcze jest, ale za chwilę go nie będzie. Normalnie jak z tymi kowalami... To wszystko zmierza w złym kierunku, a mianowicie wiecie... jesień już czeka za rogiem :)))

Ale za to rabarbar, choć na sklepowych półkach można go znaleźć najczęściej w maju, to w ogródku rośnie aż do jesieni. Tylko kto później pamięta o rabarbarze, skoro zaczynają się inne sezonowe owoce? Korzystajmy więc, póki nic innego nie ma. Babeczki na bazie maślanki, z cytrynową nutą... Szybkie i idealne na majowy piknik!

muffinki z rabarbarem

Przepis wyjściowy TUTAJ

Składniki:
na 12 sztuk:
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 3/4 szklanki maślanki (lub kwaśnej śmietany 12%)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-5 łodyg rabarbaru
  • cukier do posypania babeczek
Przygotowanie:
  1. Rabarbar myjemy, osuszamy. Nie obieramy różowej skórki! Kroimy na 1 cm kawałki. 
  2. Mąkę, cukier, skórkę z cytryny, proszek i sodę wsypujemy do miski, mieszamy. 
  3. W drugiej misce mieszamy jajka, olej, maślankę (lub śmietanę) i sok z cytryny. Lekko ubijamy za pomocą trzepaczki lub widelca. 
  4. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, do momentu połączenia się składników. 
  5. Dodajemy rabarbar i delikatnie łączymy. 
  6. Ciasto przekładamy do papilotek i z wierzchu posypujemy cukrem.
  7. Pieczemy w temperaturze 170 st. z termoobiegiem (lub w 180 st. bez termoobiegu) przez ok. 25 minut.  
  8. Odstawiamy do wystudzenia.
  9. Smacznego!
muffiny z rabarbarem
 

2 komentarze:

  1. bardzo smacznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas kowale to była prawdziwa plaga w zeszłym roku. W tym sezonie jest ich jakby mniej, ale obym tego za wcześnie nie powiedziała ;). Ale nie o tym chciałam! Uwielbiam babeczki z rabarbaaaaareeeeeem! Porywam jedną! :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger